El Govern espanyol està convençut que "ha arribat el moment d'abaixar els impostos" i en aquesta línia va presentar ahir un conjunt de reformes fiscals que suposen una rebaixa mitjana de l'IRPF del 12,5% per a tots els contribuents però que en el cas del 72%, prop de tres de cada quatre contribuents -els que guanyen menys de 24.000 euros ?l'any-, tindran una rebaixa fiscal en l'IRPF del 23,5%, segons va anunciar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, després del consell de ministres. Montoro també va anunciar rebaixes en Societats que en dos anys, entre el 2015 i el 2016, passarà d'un tipus del 30% al 25%. El Govern va insistir que l'IVA no s'apujarà de nou i només afectaria alguns productes sanitaris.

L'impacte de la reforma fiscal suposarà un guany en el PIB del 0,55% per al 2015 i el 2016, cosa que suposa en xifres absolutes uns 5.500 milions d'euros, segons els càlculs que preveu el Ministeri d'Hisenda. Hisenda calcula que l'impacte d'aquesta reforma per al 2015 suposarà una caiguda de la recaptació de 4.700 milions d'euros. Per al 2015, el ministeri preveu que la recaptació sigui encara més baixa. Tant la vicepresidenta com el ministre van insistir a afirmar que la rebaixa impositiva que el Govern posa en marxa amb efectes a partir de l'1 de gener del 2015 i que es desplegarà en dos exercicis, 2015 i 2016, busca "compensar" els sacrificis que han hagut de fer els contribuents espanyols durant aquests últims dos anys d'ajustos pressupostaris.

El titular d'Hisenda va insistir que l'IVA és un impost que no s'apujarà perquè "ja es va incrementar" el seu dia i l'augument de recaptació ja s'està apreciant en els resultats obtinguts durant els primers cinc mesos d'aquest any, amb un increment de la recaptació del 5%, en una conjuntura de recuperació, comparats amb un període del 2013 quan l'economia estava en recessió, va recordar. A més de la rebaixa de tipus, la reforma fiscal de l'IRPF vindrà acompanyada d'altres canvis que es detallen a continuació.

Beneficis socials

La reforma estén la figura dels ajuts directes que fins ara reben les mares de família amb fills menors de tres anys que suposen l'ingrés addicional, sigui quina sigui la renda, de 1.200 euros per fill a ?l'any. Els supòsits per rebre aquesta retribució s'amplien i inclouen a les famílies amb fills amb discapacitat de més del 33%, famílies nombroses de més de tres fills i d'altres supòsits. El ministre va explicar que aquests "impostos negatius" que Hisenda abona directament al ciutadà "seran acumulables entre si". La suma de tots aquests beneficis socials podrà arribar fins als 6.000 euros a l'any.

Nous tipus per a l'estalvi

El Ministeri d'Hisenda també vol incentivar l'estalvi i reduir els tipus, però introduint un valor de progressió en el tram superior. La nova tarifa que grava l'estalvi consta de tres trams: el primer, fins a 6.000 euros, baixarà la seva tributació del 21% al 20% el 2015, i fins al 19% el 2016. Dels 6.000 euros fins als 50.000 euros, el tipus baixarà fins al 22% el 2015 i fins al 21% el 2016. A partir de 50.000 euros, el tipus de gravamen se situarà en el 24% el 2015 i en el 23% el 2016. El Ministeri de Montoro també ha dissenyat un nou producte d'estalvi anomenat "Estalvi 5" que permetrà que els petits estalviadors no paguin impostos sobre els interessos generats, sempre i quan es mantinguin els estalvis durant un període mínim de cinc anys.

Impost de Societats

La modificació de l'Impost de Societats té com objectiu aproximar el gravamen al tipus real que paguen les empreses. En aquest sentit, el tipus nominal actual del 30% es reduirà fins al 28% el 2015 i fins al 25% el 2016. Aquesta reducció del tipus vindrà acompanyada per la supressió de les desgravacions empresarials, amb l'excepció de les deduccions per I+D+i. A més, per a totes les empreses s'implanta la figura de "reserva de capitalització" on les societats podran destinar fins a un 10% dels seus beneficis i d'aquesta manera reduir la seva factura impositiva a canvi d'alimentar aquest fons amb recursos propis que es podran utilitzar per projectes d'inversió i, d'aquesta manera, reduir la dependència al finançament extern. Es tracta, va dir Montoro, de reduir "el palanquejament" de les empreses.

Per a les pimes, que podran disposar també d'aquesta "reserva de capitalització" s'afegeix una altra figura que és la "reserva de nivell" que permetrà destinar una part dels beneficis no repartits en aquest fons que no tributaran en un període de cinc anys i es podrà fer servir per compensar possibles pèrdues. Montoro també va anunciar que per als emprenedors es manté el tipus del 15% d'Impost de Societats que ja està previst en la nova llei d'emprenedors.

Llista de morosos pública

La reforma fiscal preveu un paquet de mesures contra la lluita del frau fiscal. Entre les novetats que es plantegen, s'aposta per la modificació de l'article 95 de la Llei general Tributària per permetre la publicació de la llista de morosos amb la Hisenda pública. Això no obstant, el ministre Montoro no va donar un calendari concret de publicació de la primera llista de morosos.