La reforma fiscal suposarà tributar per les indemnitzacions per acomiadament, elevarà el mínim personal del contribuent exempt d'impostos a 5.550 euros anuals (enfront dels 5.151 actuals), i obligarà als esportistes establerts a Espanya a pagar com a residents, va desvetllar ahir el Govern.

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va presentar els avantprojectes per modificar les lleis de l'impost de la renda de les persones físiques; societats; impost del valor afegit i llei general tributària, que van ser aprovats en Consell de Ministres divendres passat, quan ja es van revelar alguns detalls.

Ahir es van publicar a la pàgina web del Ministeri per a la seva consulta pública i l'enviament de les observacions pertinents, i s'han remès als agents socials, mentre que es presentaran a les comunitats autònomes en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) del proper dijous.

Montoro va dedicar gran part de la seva intervenció a defensar dues coses: que la mesura de reducció d'impostos estava destinada bàsicament a les rendes baixes i mitges i que la reducció d'ingressos calculada en 9.000 milions no suposaria l'incompliment de l'objectiu del dèficit compromès amb les autoritats europees i que forma part de la Llei d'Estabilitat Pressupostària.

El minisre va explicar que el paquet de reforma fiscal s'havia d'estudiar en relació amb el PIB espanyol i d'aquesta manera es podia entendre que una reducció dels ingressos públics no era necessari que es compensessin amb una reducció de les despeses públiques i especialment de les despeses que es destinen al suport de l'estat del benestar i de les pensions.

També va demanar un esforç de reflexió per entendre que aquesta menor recaptació dels ingressos tributari s'ha d'observar amb un escenari de "proporcions" i per tant amb la previsió de què l'economia espanyola creixerà.

Montoro va afegir que "reduir impostos no suposa necessàriament reduir recaptació" perquè amb aquesta reducció d'impostos es poden augmentar les recaptacions dels actuals contribuent a més de què s'incorporen les noves recaptacions de persones que deixen l'atur perquè s'incorporen a l'activitat econòmica i d'aquesta manera hi ha més ingressos tot i baixar els impostos, va explicar.

Acomiadaments

Pel que fa a la tributació de les indemnitzacions per acomiadament s'estableix un mínim exempt equivalent a 2.000 euros per any treballat i per treballadors que guanyin menys de 20.000 euros. ?L'entrada en vigor de la mesura, per evitar que les empreses avancin acomiadaments, està en vigor des d'ahir, tot i que s'haurà de negociar amb els agents econòmics i socials.

Dació en pagament

Entre les seves principals novetats de l'IRPF hi ha que deixa de tributar el guany patrimonial derivat de la dació en pagament de l'habitatge habitual.

Preferents

Les pèrdues de capital derivades de la inversió en participacions preferents serviran per compensar els guanys patrimonials que s'obtinguin amb les accionis fruit del bescanvi.

Plans de pensions

Laportació màxima als plans de pensions que podrà ser desgravada en l'IRPF es reduirà a 8.000 euros per any.

Esport professional

Els esportistes professionals que resideixin a Espanya per motius laborals ja no podran acollir-se a l'impost de la renda de no residents, que els permetia tributar fins ara a un tipus de 24,75 % pels primers 600.000 euros de retribució.

Deducció d'habitatge

També canvia la deducció pel lloguer de l'habitatge habitual, que serà suprimida a partir del proper exercici, encara que podran seguir beneficiant-se d'ella els qui hagin signat el contracte d'arrendament amb anterioritat a l'1 de gener de 2015. Segons l'avantprojecte, l'objectiu de la supressió és homogeneïtzar el tractament fiscal entre el lloguer i la propietat de l'habitatge habitual, després que s'eliminés el desgravament per a les compres posteriors a l'1 de gener de 2013.

Autònoms

La retenció per a autònoms amb rendes menors a 12.000 euros baixarà del 21 al 15% a partir de juliol sempre i quan més del 75% dels seus ingressos procedeixin d'activitat econòmiques pròpies. El 15% també es manté per a les empreses de nova creació. La retenció de la resta d'aquests professionals passarà a ser del 20%.

Sistema de mòduls

Pel que fa al sistema de mòduls, es redueix el llindar d'exclusió de 450.000 a 150.000 euros i de 300.000 a 150.000 euros de despeses. S'exclouen les activitats que facturin menys d'un 50 % a les persones físiques.

L'avantpojecte manté en el règim de mòduls la majoria d'establiments que obtenen els seus ingressos de clients particulars o persones jurídiques com serien les fleques, pastisseries, la impressió de textos, comerç al por menor, cafeteries, restaurants, quioscos de premsa, hotels de dos estrelles cap avall, tallers de reparació, transport de viatgers per carretera, taxistes, missatgers, escoles i autoescoles, bugaderies i perruqueries, entre d'altres.

També es fa una exclusió favorable a què les activitats de ramaders i pagesia puguin mantenir el règim de tributació per mòduls.

Impost de Societats

Sobre l'impost de societats, desapareix la deducció per inversions mediambientals i s'eliminen les de reinversió de beneficis, que són substituïdes per la de reserva de capitalització, per la qual queda exempta de tributació aquella part del benefici que es destini a la constitució d'una reserva indisponible. Amb destinació exclusiva per a la petita i mitja empresa destaca com a novetat la creació d'una reserva d'anivellació de bases imposables. A més les empreses que inverteixin en R+D més del 10% dels seus ingressos nets comptables ampliaran el percentatge de deducció al 50%.

L'impost de societats es manté en el 30 % per a les entitats de crèdit i les empreses dedicades a l'exploració, recerca i explotació d'hidrocarburs. El secretari d'Estat d'Hisenda, va explicar que el sector financer "s'ha vist ben tractat" durant la crisi i s'ha beneficiat de programes d'assistència que no s'han donat en altres sectors, la qual cosa mantenir-los el tipus "compensa d'alguna forma".

Ajudes al cinema

Al cinema -i probablement també en el teatre, tot i no apareixer en l'avantprojecte- s'eleven els incentius i es fixa una deducció del 15% de les despeses de produccions estrangeres en territori espanyol.

IVA de les ulleres

Pel que fa a l'IVA, es manté com està excepte en el sanitari, que ha d'adequar-se a una sentència europea. Així, les ulleres i lentilles graduades, pròtesis, cadires de rodes i crosses, així com gases, benes, farmacioles o pegats oculars es mantenen amb un IVA reduït del 10%, mentre que pugen al tipus general (del 21 %) equips mèdics, aparells, instrumental sanitari i productes farmacèutics.

Micromecenatge

Una altra de les novetats no explicada divendres passat és la incorporació de la figura del ''micromecenatge'' i un especial tractament per a les donacions anuals de menys de 150 euros l'any, mesura destinada a incrementar el nombre de persones de rendes mitjanes i baixes que passin a participar del costum de finançar activitats socials i culturals. Aquests mecenes de menys de 150 euros l'any tindran una exempció de fins al 75% de la donació. La quantitat que superi aquests 150 euros es beneficiarà de la deducció general que passarà del 25% actual al 30% que fixa la reforma.