El preu de l'ús del mòbil per connectar-se a Internet en un altre país de la Unió Europea (en itinerància, o roaming) es reduirà a la meitat a partir de demà, dimarts, fins a 20 cèntims per megabyte, davant dels 45 cèntims que costa ara. Es tracta de la tercera rebaixa de preus impulsada per la Comissió Europea (CE), després de les aplicades el 2012 i el 2013, acordada com a pas intermedi cap a la liberalització completa del mercat que equipararà les tarifes a tota la UE. Efectuar trucades des del mòbil en un altre Estat membre també resul?tarà més barat, un 21% (19 cèntims per minut en lloc de 24), i rebre-les costarà 5 cèntims, enfront dels 7 actuals (rebaixa del 28,5%). Els missatges de text s'abaratiran un 25% en passar a costar 6 cèntims, davant dels 8 que valen ara. Els operadors mòbils a Europa podran, a més, oferir als seus clients un pla específic d'itinerància abans de sortir de viatge i, a vegades, permetre'ls que triïn un operador mòbil local per a serveis de dades com enviar correu electrònic, llegir premsa en línia, pujar fotos o contemplar vídeos al país visitat.

La comissària europea d'Agenda Digital, Neelie Kroes, va celebrar fa uns dies la nova rebaixa però va considerar que no és suficient i que els països de la UE haurien de donar els passos necessaris perquè l'eliminació completa del roaming pugui materialitzar-se a final ?d'any. La Unió Europea (UE) va començar a prendre mesures per reduir els preus de l'ús del mòbil a l'estranger l'any 2007, i el resultat és una reducció del 80-90% en el conjunt de serveis d'itinerància el 2014 en comparació de 2007. L'Executiu comunitari creu que les empreses de telecomunicacions tenen el potencial de guanyar 300 milions de clients si suprimeixen les tarifes d'itinerància; no obstant això, les mesures progressives de reducció han provocat nombroses crítiques en la indústria.

Crítica empresarial

Brussel·les insisteix, no obstant això, que el temor a usar el mòbil en altres països de la UE suposa costos suplementaris per a milions d'empreses i també una pèrdua d'ingressos per al sector dels desenvolupadors d'aplicacions mòbils, en particular de les dedicades a fotografia, mapes i guies de viatge. Assegura, a més, que des que la UE va introduir límits de ?preus en relació amb la itinerància de dades, "el consum ha augmentat de manera espectacular", però alerta que el mercat no ha estat capaç de traduir en beneficis la creixent demanda, sinó que s'ha registrat una disminució dels ingressos en termes reals i en relació amb els mercats nord-americà, asiàtic i altres.

La Comissió va presentar al setembre de 2013 una proposta que combina reglamentació i incen?tius per implementar un "mercat únic de telefonia i navegació per Internet" a la UE, que actualment és tramitada pel Parlament Europeu i el Consell de la Unió. Brussel·les va suggerir aleshores que els recàrrecs per itinerància desapareguessin el 2016 o fins i tot abans, si fos possible. El Parlament Europeu ja es va mostrar a l'abril partidari que des del 15 de desembre de 2015 se suprimeixin les càrregues per roaming i que s'apliquin les mateixes tarifes mòbils per trucada o ?connexió de dades als usuaris independentment del país de la UE en què estiguin.