El jutjat de Blanes ha dictat en les últimes setmanes dues noves sentències condemnatòries contra Catalunya Banc relacionades amb la mala praxi de l'entitat a l'hora de comercialitzar participacions preferents i deute subordinat entre els seus clients.

En el primer cas, l'entitat financera, va vendre participacions preferents i deute subordinat a un client per valor de 36.000 euros. Aquesta operació va acabar amb un client va acabar amb posterior "bescanvi" per accions, venudes al Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) per recomanació de la pròpoia entitat financera davant el risc que les accions perdessin valor. El resultats és ue li va permetre recuperar només una tercera part del capital inicialment invertit. En el segon cas, es van vendre participacions preferents i obligacions subordinades per valor de 9.000 euros, i el resultat final va ser similar.

Els dos afectats, representats per Bascompte Advocats, van reclamar judicialment la diferència, ja que van entendre que hi havia hagut mala praxi en la comercialització d'aquests productes financers. El jutjat els ha acabat donant la raó.

En aquest sentit, els advocats dels clients recorden que durant el judici l'entitat no va poder acreditar que hagués tingut una conducta proactiva, didàctica i suficient perquè el client adquirís coneixements suficients sobre els productes que va acabar contractant.

Protesta a la CNMV

Precisament aquesta setmana, l'Associació de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya (Aicec-Adicae), que agrupa part de les persones afectades per casos de mala comercialització d'accions preferents d'entitats bancàries, ha entregat documentació a la Comissió Nacional del Mercat de Valors que "constata" que la comercialització d'aquest producte financer "va estar mancada de transparència i d'informació" adequada tant per als comercials de les entitats com, en últim terme, per als clients. Aquesta organització d'afectats denuncia que la CNMV n'és "corresponsable", ja que va detectar la "mala pràctica" el 2009 però no la va aturar.