La gran empresa catalana, sovint reticent a expressar la seva posició sobre el procés sobiranista, es desmarca de la convocatòria d'una consulta i alerta que una eventual Catalunya independent fora de la Unió Europa seria un "desastre" i un "drama".

Fa poques setmanes, 28 cambres, patronals i entitats empresarials catalanes van signar, en l'anomenat "Manifest del Far", el seu compromís "incondicional" resepecte al dret a decidir i la consulta.

La gran absent d'aquell pacte va ser Foment del Treball, la gran patronal catalana, més propera a les grans empreses. Ara, la consultora PwC ha constatat en un informe que la consulta té poc suport entre les grans companyies catalanes. Només un 26,7% avala la convocatòria d'un referèndum per decidir el futur de Catalunya.

En l'informe, titulat "Temes candents de l'economia catalana. Visió dels empresaris", es fa una crida al diàleg. "Els responsables de les grans empreses catalanes estan preocupats pel procés" i "per damunt de tot, criden al diàleg" entre les parts implicades "gairebé amb desesperació".

A més d'aquesta "petició reiterada" a la classe política que s'assegui "a parlar i a negociar", l'empresariat desitja més "celeritat" a l'hora d'emprendre aquest camí, ja que "la prolongació del problema no està contribuint a acostar-se a la solució o a reduir la distància que separa les diferents postures de les forces polítiques", segons l'estudi.

Pel que fa a l'opció del referèndum que planteja el Govern català, elegida per aquesta quarta part dels consultats, no especifica quin seria el seu encaix legal.

D'una altra banda, un 47,8% d'empresaris consultats asseguren que, de moment, el debat sobiranista no ha tingut "cap" impacte sobre l'economia catalana i en les futures inversions empresarials, encara que sí ha tingut efectes negatius sobre les relacions econòmiques i empresarials amb la resta d'Espanya.

L'informe es nodreix d'entrevistes individuals amb presidents, consellers delegats i executius de grans empreses catalanes, d'un qüestionari enviat a una mostra de directius i d'una trobada amb empresaris a la seu de PwC per parlar de nou assumptes, entre ells els "escenaris de futur per a Catalunya".

El president d'Abertis, Salvador Alemany; el conseller delegat d'Esteve, Albert Esteve; el president d'Hotusa, Amancio López; el president d'Agbar, Ángel Simón, el conseller delegat del Banc ?Sabadell, Jaume Guardiola; el president de Comsa-Emte, Jordi Miarnau, el president de Catalana Occident, José María Serra, el president de Freixenet, Josep Lluís Bonet, o bé el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, entre d'altres, van reflexionar sobre els assumptes plantejats per PwC.

A la pregunta de si contemplen plans alternatius per fer front a un hipotètic canvi del marc institucional, la majoria "no han incorporat el procés sobiranista a la planificació dels seus negocis", mentre que d'altres contemplarien "el trasllat de les seves activitats fora de Catalunya si es consuma la separació d'Espanya", encara que l'estudi assegura que es tracta d'una idea "clarament minoritària".

En el que sí hi ha un consens és en què l'eventual exclusió de Catalunya de la UE seria "un desastre no desitjat". Una circumstància que alguns arriben a qualificar de "drama" i "catàstrofe".