L'economia gironina va incorporar 16.900 treballadors entre els mesos d'abril i juny. És el millor segon trimestre des de l'inici de la crisi econòmica. Tots els sectors productius gironins milloren el nombre d'ocupats respecte al primer trimestre, però els serveis expliquen el 70% del creixement. Per la seva part, el nombre de desocupats es va reduri de 7.400 persones, fins arribar als 88.800, el que suposa el 22,45% de la població activa gironina. Més enllà d'un segon trimestre excel·lent, una anàlisi amb una perspectiva temporal més àmplia denota que encara és aviat per celebrar la recuperació definitiva del mercat de treball. Així, en termes anuals, Girona només ha generat 700 llocs de treball nets. Un creixement que ha estat incapaç d'absorbir l'evolució de la població activa -augmenta en 1.100 persones- el que provocat també un increment de l'atur: Girona compta avui amb 600 aturats més que al segon trimestre de l'any passat i la taxa d'atur s'ha incrementat tres centèsimes.

Catalunya va ser la comunitat on més ha baixat la desocupació respecte al trimestre anterior, amb 69.700 aturats menys, i la segona quant a l'augment del nombre de persones ocupades, un total de 79.300, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA) publicada ahir. En el conjunt de l'Estat, el nombre d'aturats va baixar en 310.400 persones entre abril i juny, fins als 5.622.900 espanyols, mentre que el d'ocupats va augmentar en 402.400 empleats més, el major increment registrat des de mitjan 2005.

El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Joan Aregio, va remarcar ahir que les darreres dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) són les millors des de 1980 en valors absoluts.

"Estem davant d'un trimestre excepcionalment bo i confirma que estem en fase de recuperació", va assegurar. Aregio creu que les xifres posen de manifest "el paper capdavanter" de Catalunya en la sortida de la crisi i va ressaltar que és "molt difícil" trobar-hi dades negatives. Així, va destacar el repunt del 4,6% de la contractació de joves, la caiguda d'un 14,1% del nombre de llars amb tots els membres desocupats i el creixement de l'ocupació en la indústria en un període "típicament de serveis.

Analitzant les xifres per sectors, Aregio va celebrar que "en uns mesos en què els serveis tenen molt de pes" per la temporada estival, la contractació en la indústria hagi crescut d'un 6,8%, en comparació al trimestre anterior, davant de l'augment de l'1'9% al sector serveis.

D'altra banda, Aregio va subratllar que, de no existir "fórmules flexibles de contractació", moltes empreses amb oportunitat de negoci "potser no es llençarien a contractar". I va afegir que la proporció dels indefinits ha augmentat més que la dels temporals. "Diríem que hi ha un corrent de fons que està estabilitzant aquest creixement", va afirmar.

El seu optimisme contrasta amb la valoació que van fer els sindicats. Des de CCOO de Catalunya, van alertar sobre el fet de que l'ocupació precària (a temps parcial, i contractes de caràcter temporal sense causa que els justifiqui) estan creient, el que "suposa repetir un sistema productiu que basa la seva competitivitat en els baixos preus per la reducció de costos laborals, que ens ha dut a patir amb major intensitat les conseqüències de la crisi".

Des de la mateixa central sindical d'àmbit estatal van advertir que la taxa de temporalitat és del 24% (un punt més que fa un any); i segueix augmentant l'ocupació a temps parcial, no desitjada, que afecta especial a les dones (el 17,7% dels assalariats treballa amb jornada reduïda, una xifra que s'eleva fins al 27,4% entre les dones).

En aquesta línia, el director de l'Organització Internacional del Treball (OIT) a Espanya, Joaquín Nieto, afirmava aquesta setmana que, tot i la recuperació econòmica, està creixent el nombre de treballadors pobres (tenen feina però els recursos que obtenen no els permeten mantenir una família).

De la seva banda, la patronal CEOE va considerar positives les dades l'EPA, però encara veu necessari "adaptar a la realitat la legislació laboral, juntament amb més mesurades de flexibilitat i impuls de l'activitat econòmica que incrementin la competitivitat".

En un comunicat, els empresaris creuen que l'EPA "confirma el canvi de tendència del mercat laboral" i reflecteix una "notable millora". No obstant això, vam considerar que "encara queda molt camí per recórrer perquè la situació del mercat laboral espanyol abast els nivells previs a la crisi".

En aquest sentit, dos informes presentats fa pocs dies adverteixen que la recuperació de l'ocupació és encara fràgil. Així ho constatava aquesta setmana un informe de PWC a partir d'enquestes a les principals empreses de Catalunya. En la mateixa línia, un estudi de BBVA Research presentat a la Cambra de Comerç de Girona, alertava que per recuperar els nivells d'ocupació previs a la crisi econòmica farà falta gairebé una dècada.