CaixaBank ha guanyat 305 milions d'euros en el primer semestre, un 25,3% menys que el 2013, quan diferents resultats extraordinaris van impactar en els seus comptes, com la consolidació de Banc de València, i ha restat importància a la venda al BBVA de Catalunya Banc, per la qual també licitava.

Fins al juny, el banc català millora gairebé un 3% el seu marge d'interessos, fins als 2.015 milions d'euros, i impulsa el seu negoci bancari, amb un creixement del marge d'explotació del 6,8%, sense tenir en compte les despeses extraordinàries registrats el 2013.

El marge brut, en canvi, retrocedeix un lleuger 0,7%, situant-se en 3.603 milions d'euros, segons va explicar ahir el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, que substitueix en el càrrec Joan Maria Nin.

En la seva primera roda de premsa com a conseller delegat, Gortázar va destacar que la ràtio de morositat cau en aquest 2014 per segon trimestre consecutiu, amb una reducció de 88 punts bàsics en el semestre, fins al 10,78%, com també disminueixen els saldos dubtosos, concretament un 11%, per quart trimestre consecutiu.

Per primera vegada, el banc català ha desglossat el resultat del negoci bancari i d'assegurances i immobiliari.

Així, el resultat atribuït al negoci bancari i d'assegurances, excloent l'activitat immobiliària, puja a 665 milions, mentre que el resultat atribuït al negoci de participacions és de 108 milions.

En canvi, l'activitat del negoci immobiliari ha generat en aquest primer semestre unes pèrdues netes per import de 468 milions d'euros, amb una taxa de morositat del 60,1%.

Actualment, BuildingCenter, la filial immobiliària de CaixaBank, té 6.747 milions d'euros en adjudicats disponibles per a la venda, després que aquest semestre hagi comercialitzat immobles per valor de 1.213 milions, un 10% més que en el mateix període del 2013.

En aquest sentit, Gortázar va explicatrque CaixaBank intentarà accelerar la venda d'actius immobiliaris de BuildingCenter mitjançant la comercialització de carteres senceres, després de constatar el creixent interès dels fons internacionals per l'immobiliari espanyol.

Respecte a la subhasta de Catalunya Banc, Gortázar va subratllatrque l'adjudicació de l'entitat al grup presidit per Francisco González no tindrà "cap impacte" en l'"estratègia" a Catalunya de CaixaBank, i va assegurar que "en aquestes condicions" -els 1.187 milions que pagarà BBVA-, l'entitat "no era atractiva" per al seu banc.

Gortázar va restar importància al fet que CaixaBank no sortís vencedora d'aquesta subhasta i ha afegit: "No ens sap greu no haver guanyat en aquestes condicions. Si haguéssim volgut gua?nyar en aquestes condicions, hauríem presentat una oferta així".

"Malgastar (el capital) o fer compres per sobre del que ens sembla és una cosa que no farem", va afirmar Gortázar, que no va donar detalls sobre l'oferta que va presentar CaixaBank, que concorria a la subhasta al costat del BBVA i el Santander.

Preguntat per si amb això estava dient que BBVA ha sobrevalorat aquesta entitat financera, va comentar que "en absolut", i ha afegit: "BBVA ha ofert el preu correcte per a ells. Haurà fet els seus números. Els nostres ens diuen que, en aquestes condicions, no era atractiva per a nosaltres".

Tancada la venda de Catalunya Banc, el directiu va admetre que CaixaBank estudiarà ara la compra del negoci de Barclays a Espanya i va opinar que el procés de consolidació bancària a Espanya encara no ha acabat, per això "en els pròxims dos o tres anys veurem alguna una altra operació" d'integració en el sector.