Més de 543.000 persones que tenen una ocupació estan en risc de pobresa a Catalunya, fet que suposa gairebé un 24% més que abans de la crisi, l'any 2008, segons un informe del sindicat UGT.

L'estudi, presentat ahir, constata que el debilitament de la capacitat adquisitiva dels treballadors, unit a un sistema altament contributiu, fa que el sou deixi de ser una garantia de protecció davant adversitats presents i futures.

A Catalunya, destaca UGT, una de cada quatre persones assalariades té un sou baix, el que representa unes 560.000 persones, especialment joves, persones amb ocupació de baixa qualificació, estrangers i treballadors amb poca antiguitat.

El sindicat denuncia, en aquest sentit, que els salaris a Catalunya han perdut en quatre anys, entre 2008 i 2012, gairebé el 6% de la seva capacitat adquisitiva, una situació a la qual cal afegir el fet que cada vegada són més les llars que es mantenen amb un sol sou.

Per al sindicat, la reforma laboral no ha fet més que incrementar la inestabilitat laboral i reduir els salaris i els costos laborals, abocant a milers de persones cap a futures situacions de vulnerabilitat.

És per això que UGT reclama la retirada "immediata" de la reforma laboral, que ha demostrat ser "injusta i inútil" per als treballadors i per als aturats, i la modificació de l'actual sistema fiscal, de manera que se centri en la lluita contra l'economia submergida i el frau fiscal.

Demana també la creació de nous impostos que gravin les grans fortunes i que s'incrementi la progressivitat del sistema.

"Durant aquests anys de crisi la desocupació a Catalunya ha augmentat considerablement, abocant al risc de pobresa a milers de persones treballadores que no s'havien imaginat que posarien rostre a la pobresa i que, com a molt pensaven, que si alguna vegada perdien el treball estarien protegits per una xarxa de protecció social estesa per diferents polítiques públiques. De fet, el sistema de protecció social no ha pogut fer front a l'augment de les vulnerabilitats i del risc de pobresa de la població catalana en aquests anys, ja que, en quatre anys de crisi ha augmentat la taxa de risc de pobresa després de les transferències socials 3.5 punts percentuals", adverteix l'informe del sindicat.

Per fer front a l'augment de la pobresa, UGT proposa dotar al Pirmi amb la capacitat suficient per cobrir situacions de pobresa econòmica i desenvolupar la renda garantida de ciutadania, entre d'altres peticions.