Sis anys de crisi econòmica han deixat una radiografia laboral que amenaça a deixar com a herència una "generació perduda" que demostri en el seu currículum que està "sobradament" preparada però que, en canvi, té poca experiència laboral. Molta formació però poques oportunitats per trobar una feina on posar en pràctica els coneixements adquirits durant anys d'estudis és el denominador comú de molts joves que encara no han complert els 30. La taxa d'atur juvenil ronda el 40%, el doble que la del conjunt de la població. Uns xifres que demostren que l'atur dels més joves s'ha convertit en un problema endèmic al nostre país.

A l'altre costat de la balança es troben els joves de menys de 29 anys que han aconseguit accedir al mercat laboral. Tot i que tenen una feina, la precarietat i la temporalitat els acompanyen. El 89 per cent de la població menor de 30 anys de Girona que va treballar durant ?l'any passat ho va fer amb un contracte temporal, segons les dades recollides per l'Observatori del Mercat de Treball de la Generalitat. La temporalitat ha continuat definint la contractació juvenil a la demarcació durant el 2014. Enguany, 56.608 joves han firmat un contracte laboral a Girona, 50.487 dels quals eren temporals. Aquestes xifres evidencien que nou de cada deu empleats gironins de menys de 30 anys té una feina amb data de caducitat. Aquesta temporalitat s'accentua durant els mesos d'estiu coincidint amb la temporada turística. D'aquesta manera, dels 14.925 contractes laborals firmats a la demarcació per joves menors de 30 anys el juliol, el 93,3% eren temporals. En el conjunt de Catalunya es dibuixa un panorama similar, ja que el 91,11 per cent de la població menor de 30 anys que va treballar durant el 2013 ho va fer amb un contracte laboral.

Segons ha denunciat aquesta setmana Avalot, l'organització juvenil del sindicat UGT, el mercat de treball català ofereix als joves una suma de temporalitat i parcialitat, la qual cosa al seu torn genera "joves precaris que treballen per ser pobres". Segons l'estudi "Joves mes a mes" elaborat per Avalot, un 40 per cent de la contractació juvenil va ser per temps inferior o igual a un mes, percentatge que s'incrementa al 42,1 per cent en la franja d'edat de 20 a 24 anys. "Tothom vincula la temporalitat com una cosa natural entre els joves, però no diuen que són contractes de dies o setmanes", va lamentar la portaveu d'Avalot, Afra Blanco, en unes declaracions recollides per l'agència Efe. Blanco, a més, va criticar la "hiperflexibilització del mercat de treball fins a punts que no es pot sostenir" que, segons el seu parer, han portat les últimes reformes laborals aplicades pel Govern.

Evolució de l'atur

Malgrat que l'atur continua colpejant les generacions més joves, el nombre de desocupats menors de 30 anys s'ha reduït un 16,7% en l'últim any a la demarcació. Una davallada més accentuada que en la resta de grups d'edat on, de mitjana, la caiguda s'ha situat en el 6,4 per cent.