La Universitat de Girona ofereix aquest curs acadèmic la primera edició del Màster en Emprenedoria i Desenvolupament Empresarial. L'objectiu és proporcionar una formació avançada per a l'inici i desenvolupament de projectes empresarials, ja siguin de nova creació o d'intraemprenedoria.

La coordinadora del màster, Pilar Marquès, explica que "el context econòmic actual té necessitat social d'emprenedoria, i moltes persones tenen la necessitat personal d'emprendre, com a forma d'autoocupació o de realització professional".

Tot i que els estudis assenyalen que Girona compta amb unes taxes d'emprenedoria superior a les mitjanes catalana i espanyola, Marquès afirma que "emprendre continua essent una assignatura pendent".

Remarca que el principal problema està en la supervivència de les empreses de nova creació: L'any 2012, la taxa d'abandonament va ser del 35,6% a Catalunya, un percentatge que disminueix entre els emprenedors amb formació superior.

Per això, Marquès destaca la importància de la formació a l'hora d'emprendre. El màster es dirigeix principalment a graduats i llicenciats recents, de tot tipus de titulacions, amb interès en crear una nova empresa de forma individual, col·lectiva o per ser capaç de liderar nous reptes en empreses existents.

"Algunes d'aquestes persones tenen una certa experiència laboral i potser ja emprenedora però senten la necessitat de més formació empresarial i de compartir experiències amb altres persones amb inquietuds semblants", comenta la coordinadora del màster.

Pràctiques en empreses

El màster no només proporciona formació sinó que posa als estudiants en contacte amb altres emprenedors, empresaris i empreses d'interès i d'èxit. Entre els continguts que es tractaran al llarg del curs hi ha la preparació per a la creació d'una nova empresa o organització, el desenvolupament d'habilitats per resoldre reptes empresarials complexos d'una forma sistemàtica i creativa, o el desenvolupament de competències personals emprenedores (lideratge, proactivitat, autonomia ...). Així mateix es preveu la formació en entorns reals per mitjà de pràctiques en empreses.

El màster és promogut pel Departament d'Organització, Gestió Empresarial i Disseny de Producte i per la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials. També compta amb el suport de la Càtedra Joves Emprenedors i la Càtedra Cambra de l'Empresa Familiar.