La Generalitat ha activat la maquinària legal per cobrar l'impost sobre els dipòsits als bancs que operen a Catalunya, de manera que el Govern català, que manté obert un conflicte per aquest impost amb el Govern davant el Tribunal Constitucional, s'avança a l'Estat en el seu intent de cobrar-lo.

En concret, el Govern va aprovar ahir el reglament de l'impost català sobre els dipòsits, que obliga la banca a autoliquidar entre l'1 i el 20 d'octubre l'import d'aquest impost corresponent al 2013 davant l'Agència Tributària de Catalunya.

La directora general de Tributs de la Generalitat, Elsa Artadi, va explicar que com que la llei catalana que crea aquest impost està en vigor, "els bancs han de presentar l'autoliquidació de l'impost, perquè si no ho fan se'ls hauria de sancionar", encara que dóna per fet que la banca atendrà aquest requeriment.

No obstant això, va admetre que la situació resulta una mica "caòtica" perquè la Generalitat i l'Estat han creat un impost sobre el mateix fet imposable, els dipòsits bancaris, i va afegir que el conflicte no es resoldrà fins que el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre els recursos creuats entre les dues administracions.

L'impost de dipòsits pot suposar una gran font d'ingressos per a les arques de la Generalitat; en un principi, es va estimar el seu impacte anual en uns 500 milions d'euros, i després es va elevar la previsió de recaptació fins a 670 milions, aproximadament.

De fet, el Govern ha lligat diverses vegades la recaptació que s'obtingui per aquesta via a la recuperació de l'extra als funcionaris, una paga que l'executiu català ha promès abonar l'any vinent, fet que suposa un desemborsament d'uns 500 milions.

La llei per la qual es crea l'impost català als dipòsits, aprovada pel parlament català a l'abril, precisa que si una entitat financera ha captat dipòsits per valor de fins a 150 milions d'euros a Catalunya, se li aplicarà un gravamen del 0,3%; d'aquesta quantitat fins als 600 milions, s'aplicarà el tipus del 0,4%, i dels 600 milions d'ara endavant, el gravamen serà del 0,5%.

No obstant, les entitats podran beneficiar-se de deduccions si tenen el domicili fiscal a Catalunya, pel nombre d'oficines ubicades a Catalunya, especialment en municipis petits, o bé per qüestions com l'obra social o els recursos que hagin invertit en finalitats d'utilitat pública, interès social, interès ambiental i promoció econòmica.

El reglament aprovat ahir preveu que, més enllà dels terminis previstos per a l'exercici del 2013, el calendari habitual d'autoliquidació del tribut quedarà fixat entre l'1 i el 20 de maig de l'any següent a la meritació, i dóna la possibilitat a la banca de pagar en dos terminis.

D'altra banda, Artadi va explicar que Catalunya es troba "en la mateixa situació" que València i Astúries, on hi ha sengles impostos als dipòsits en vigor que conviuen per ara amb el creat per l'Estat, el reglament del qual encara no s'ha aprovat.

En el cas de València, l'impost està en vigor i el Govern no l'ha recorregut, mentre que la situació d'Astúries és exactament la mateixa que la de Catalunya, ja que el Govern sí que va recórrer el seu impost davant el TC però l'Alt Tribunal va aixecar la suspensió.

Artadi ha precisat que en aquestes comunitats ja s'ha posat en marxa també la maquinària per cobrar aquest impost, i que la banca està autoliquidant l'impost, encara que les comunitats encara no l'estan cobrant. I és que els bancs tenen l'opció de sol·licitar ajornaments o bé rectificacions de l'autoliquidació presentada i, en rebre resposta de l'administració poden optar per presentar un recurs.