El salari dels empleats del sector públic seguirà congelat el 2015 per cinquè any consecutiu, igual que la taxa de reposició d'ocupació pública, que de manera general es mantindrà a zero, encara que s'estableix una excepció del 20% pels quals es consideren serveis públics essencials.

Ho van confirmar fonts sindicals, a les quals el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques va comunicar aquestes novetats dels pressupostos de 2015 en una trobada tècnica prèvia a la taula general de negociació de les administracions.

D'aquesta forma la retribució dels empleats públics no podrà pujar el proper any, la qual cosa es veurà compensada en part amb la devolució del 25% de la paga extra de desembre suprimida en 2012, tal com ha avançat aquest matí el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Tampoc hi haurà oferta d'ocupació pública més enllà de la renovació del 20% de les places en serveis essencials com l'educació, la sanitat, les forces de seguretat i ordre públic, i el control i la lluita contra el frau, una excepció que fins ara es mantenia en el 10%.

La quarta part de la paga que es retornarà equival als 44 dies reportats abans que entrés en vigor el decret llei que va suprimir aquesta retribució extraordinària i que diversos tribunals han considerat que han de ser retornats.

Tant el Suprem com l'Audiència Nacional han plantejat qüestions d'inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional sobre aquest assumpte perquè consideren que es va poder vulnerar el principi d'irretroactividad de les lleis. En el sector públic, la paga extra de juny es correspon amb el període treballat des de l'1 de desembre anterior fins al 31 de maig, mentre que la de desembre es reporta entre l'1 de juny i el 30 de novembre. Per tant, el decret llei que va suprimir la paga extra de desembre i que va entrar en vigor el 15 de juliol va afectar a la part reportada entre l'1 de juny i el 14 de juliol, data fins a la qual els empleats públics mantenien el dret a percebre les dues pagues extra el 2012.