L'FMI es manté cautelós sobre la sostenibilitat de la recuperació de l'activitat a les economies avançades. L'organisme internacional va manifestar a la reunió del G20 del cap de setmana passat, la necessitar de compassar una política monetària adient, on als EUA i al Regne Unit és fonamental un calendari adient a la recuperació econòmica de la reiterada progressiva de les politiques d'estímul, mentre que a l'àrea de l'euro i al Japó espera una política acomodatícia durant un període prolongat de temps. En aquest sentit, insta els bancs centrals a combatre la baixa inflació, amb polítiques d'estímul de l'activitat i creació d'ocupació.

Coherent amb aquest escenari, aquesta s'han publicat les enquestes de confiança dels gestors de compres, PMI, del mes de setembre a l'àrea de l'euro on s'observa un nou deteriorament de les expectatives del sector manufacturer. Com a mostra, segons l'informe de confiança, de la debilitat de la demanda interna i de les dificultats per a la creació d'ocupació al conjunt de l'àrea. La principal preocupació se centra en el component de noves ordres industrials que se situa en mínims dels darrers quinze mesos. De la mateixa manera, l'indicador de confiança del sector serveis es contrau el setembre, arrossegat per la contracció de la confiança especialment a Alemanya. De consolidar-se l'evolució adversa de les expectatives, l'àrea de l'euro en el seu conjunt podria tornar a entrar en recessió la darrera part de l'any.

A Espanya, el BdE preveu una desacceleració del ritme de creixement de l'activitat el tercer trimestre. Tant el consum privat, com la inversió haurien registrat cert estancament en el trimestre, mentre que els fluxos exteriors haurien recuperat un cert dinamisme, amb dades de juliol, el que hauria provocat un fort increment del dèficit comercial. Nomes el turisme manté un fort dinamisme, alhora que s'observa una certa millora dels indicadors del sector de la construcció.

Els indicadors coneguts aquesta setmana així ho confirmen. D'aquesta manera, les xifres de despesa turística i ocupació hotelera han assolit un màxim històric el mes d'agost. Màxims que han estat acompanyats per la millora dels índexs de rendibilitat hotelera, amb un repunt de la ocupació, fins al 74,0% i dels ingressos per habitació. Al mateix temps, les dades del sector de la construcció conegudes al llarg de la setmana mostren un cert dinamisme, amb un fort repunt de les hipoteques sobre habitatge.

L'INE ha publicat aquest setmana la revisió del PIB del període 2010-2013, incloent la seva estimació de l'aportació d'activitats il·legals, com tràfic de drogues o prostitució, respectant d'aquesta manera la normativa europea. L'impacte final sobre el PIB nominal ha estat relativament modest, d'uns 26.000 milions d'euros positius, un 2,5%, menor de l'inicialment previst. Aquest increment del PIB nominal, permet recalcular el nivell d'endeutament de l'Estat, que el segon trimestre de l'any se situa en els 96,4%, 2,5 punts percentuals per sota de l'anterior estimació. Altre revisió rellevant ha estat la contracció del PIB registrada el 2012 que finalment va ser d'un 2,1%, molt per sobre de l'1,6% estimat inicialment. Les revisions anuals del PIB realitzades per l'INE ens haurien de fer reflexionar sobre les discussions sobre la dècima per sobre o per sota de les estimacions estadístiques, i redirigir els debats econòmics d'una banda cap a la tendència de l'evolució econòmica, així com centrar l'atenció en indicadors conjunturals que mostren a temps real l'evolució de les principals variables econòmiques.