Un informe de la patronal Pimec sobre els costos de producció d'electricitat per comunitats ressalta l'autonomia de Catalunya en termes elèctrics, atès que aquesta comunitat va ser la primera en producció elèctrica, amb 5.200 megawatts, i va tenir el segon menor cost de producció de l'Estat, amb 46,7 euros per megawatt/hora, per darrere d'Astúries.

Astúries té el cost de generació elèctrica més baix d'Espanya (39 euros per megawatt/hora) a causa de les ajudes al carbó estatal, però la seva producció no arriba als 2.000 megawatts.

L'estudi utilitza dades del 2012 com a referència i situa el cost mitjà de producció elèctrica de cada comunitat en 65,2 euros per megawatt/hora, amb la qual cosa Catalunya se situa un 28% per sota de la mitjana espanyola.

Això és a causa que la primera tecnologia de producció elèctrica de Catalunya és la nuclear, atès que a la comunitat hi ha tres centrals nuclears, i al fet que amb prou feines un 23% de la seva producció es genera amb tecnologies del règim especial.

Joan Vila, membre de la Comissió d'Energia de Pimec, va explicar que hi ha comunitats que "surten beneficiades" del sistema actual, com Múrcia, Andalusia o Castella-la Manxa, que a causa de la seva major proporció de renovables han cobrat aquests anys "més primes" que Catalunya.

A partir de les xifres de l'estudi, Vila va concloure: "A Catalunya generem gairebé tota l'electricitat que consumim. Som autònoms", i va afegir que aquestes dades, aplicades a l'actual context polític, marcat pel debat sobiranista, revelen que Catalunya "se'n surt molt bé", si bé ha matisat que "és impossible aïllar-se energèticament d'Espanya" i que tampoc convindria fer-ho. En canvi, Madrid "és un embornal elèctric", ja que no té cap tipus de producció elèctrica.