El nombre gironins registrats a l'atur que han deixat de rebre les prestacions per desocupació s'ha disparat del 2010 al 2014, de manera que ara hi ha prop de 18.000 persones en aquestes circumstàncies, gairebé tres vegades més que fa 4 anys, a l'hora que s'ha reduït la despesa pública en aquest apartat. En el conjunt de Catalunya, la proporció és encara superior, arribant a triplicar-se el nombre de persones que no cobra cap prestació, i que s'acosten a les 188.000.

Un estudi de CCOO, fet públic ahir revela que la taxa de cobertura de la desocupació és ara del 64,9%, davant del 86,6% de fa 4 anys, una caiguda de 21,7 punts que suposa una acceleració del ritme de desprotecció en relació amb el període anterior. En el cas de Girona, la taxa de cobertura també ha baixat, però és la més elevada de Catalunya, arribant al 68,3%.

Si es pren com a referència l'inici de la crisi, el 2008, aquesta taxa ha caigut prop de 20 punts.

La secretària de Socioeconomia de CCOO de Catalunya, Cristina Faciaben, va alertar que el nombre de persones sense feina que ja no perceben ni la prestació contributiva (d'un màxim de dos anys) ni el subsidi o renda activa d'inserció (que s'atorga també per un termini determinat i en funció de les circumstàncies personals) és més alt perquè la taxa de cobertura no té en compte els aturats que mai no han treballat, entre ells molts joves.

A més, CCOO denuncia que la protecció per desocupació és cada vegada de pitjor qualitat de manera que creixen les prestacions assistencials (subsidis i renda activa d'inserció) i cauen les prestacions contributives, que impliquen un manteniment de les cotitzacions.

Entre 2008 i 2014, la proporció de persones desocupades amb protecció que perceben prestacions contributives han passat de ser 3 de cada 4 a ser 2 de cada 4.

En canvi, els subsidis, de menor cobertura, quantia i durada i que exclouen col·lectius com els més joves, pràcticament s'han doblat en passar el 22% al 40,5%.

Feciaben va destacar que aquestes estadístiques no tenen en compte el nombre de persones a Catalunya que cobra un altre tipus d'ajudes assistencials, com el Prepara (vinculat a la formació) i la Renda Mínima d'Inserció (uns 30.000), encara que ha recordat que aquesta última va patir també fa un parell d'anys una retallada important.

Una de les causes de la reducció del nombre de prestacions és la més presència dels desocupats de molt llarga durada (més de dos anys d'atur), i que ja representen el 40% dels aturats registrats.

El sindicat denuncia que la caiguda de les prestacions i dels seus beneficiaris es produeix en un context en què augmenta el nombre de persones sense feina i ha advertit que el 2014 podrien deixar-se de gastar a Espanya 5.000 milions d'euros de pressupostos per a prestacions d'atur.

Feciaben va subratllar que aquests diners que el Govern "s'estalviarà" en relació amb el que s'ha pressupostat per a aquest any servirà segurament per reduir el dèficit públic, en lloc d'"ajudar les persones que tenen unes necessitats clares de primer ordre".

Amb aquests diners que l'Estat podria estalviar-se, CCOO calcula que es podria protegir a més d'un milió més d'aturats.

Davant d'aquesta situació, va alertar que el risc de pobresa a Catalunya és cada vegada més elevat i que si aquest era del 24,6% el 2008 ara és ja del 28%.

L'actual situació de desprotecció és "inconcebible" i no es correspon, segons Feciaben, amb un Estat social i de dret.