Sis de cada deu gironins atrapats per la crisi tenen dificultats per pagar els medicaments o, directament, no poden comprar-los. La situació s'agreuja si es té en compte que molts d'ells o bé un familiar al seu càrrec pateixen una malaltia crònica. Aquesta és una de les dades que recull el 7è Estudi de l'Observatori de la Vulnerabilitat de la Creu Roja, que per primer cop se centra en l'impacte que la crisi té damunt la salut. L'informe constata com cada cop més les dificultats econòmiques afecten famílies relativament joves -amb pares de 40 anys- i dos fills menors. No poder pagar unes ulleres, deixar d'anar al dentista o menjar només dos àpats al dia són realitats del dia a dia entre els enquestats.

Quedar-se a l'atur, no tenir feina i passar estretors econòmiques té clares repercussions damunt la salut. Quan hi ha penúries, el menjar es converteix en la primera necessitat i tota la resta queda en un segon terme. La Creu Roja ha volgut posar números i cara a aquestes realitats, i per això ha centrat el seu estudi anual de l'Observatori de la Vulnerabilitat -que ja arriba a la setena edició- en analitzar l'impacte que la crisi té damunt la salut de les persones.

Dels més de 18.800 usuaris que reben ajuda econòmica de la Creu Roja arreu de Catalunya, l'entitat n'ha seleccionat una mostra de 1.026. De tots els beneficiaris que s'han enquestat, 234 viuen a les comarques gironines. Són tant homes com dones d'uns 40 anys, la majoria dels quals (73,1%) tenen dos fills menors de 14 anys.

Precisament, aquestes famílies són les que cada cop més reben l'impacte de la crisi econòmica. "Des de fa tres anys, aquest nou perfil cada cop ha anat més en augment; es tracta de persones relativament joves amb fills al seu càrrec, que fins fa poc mai s'haurien pensat que haurien de recórrer a la Creu Roja per cobrir necessitats molt bàsiques", indica la responsable de l'estudi, Pilar Millán.

Abans d'entrar de ple en com la crisi els ha afectat la salut, l'estudi recull diverses dades que mostren la cruesa amb què viuen els enquestats gironins. Més de la meitat (un 52,1%) pateixen pobresa energètica (no poden pagar les factures de llum, gas o aigua) i un 21% mengen, com a molt, dos àpats al dia.

La responsable de l'estudi, Pilar Millán, explica que totes aquestes penúries, innegablement, repercuteixen en la seva salut. "El 72% dels enquestats creu que la crisi els ha afectat físicament o emocionalment, i un 17% algun cop han pensat que no pagava ni la pena viure", concreta Millán. Patir insomni, deixar de fer esport, mantenir menys relacions amb la parella o decidir no tenir més fills són altres conseqüències originades per la manca de diners.

Sense medicaments

Un dels punts on l'estudi de la Creu Roja fa més incís és en l'accés als medicaments. De fet, l'informe recull com molts dels enquestats (58,5%) tenen dificultats o bé, directament, no poden pagar-se els medicaments. "Una mare ens explicava que havia d'escollir entre comprar les medicines per la diabetis o donar de menjar als seus fills, i un altre enquestat ens deia que prenia menys dosi de la que li havien prescrit perquè no tenia prou diners per seguir el tractament", ha concretat Millán.

La situació, però, encara s'agreuja més si es té en compte que el 34% dels qui reben ajudes de la Creu Roja pateixen una malaltia crònica, i que un de cada quatre enquestats té un familiar al seu càrrec afectat per una d'aquestes dolències. És a dir, que necessiten medicaments periòdicament (de fet, més de la meitat dels enquestats va periòdicament al metge i un 64% tenen com a mínim 30 euros de despeses sanitàries fixes cada mes).

Per això, la Creu Roja demana que es revisin els sistemes de copagament. "El col·lectiu a qui dóna ajudes la Creu Roja són gent a qui li cau tot al damunt, i que té problemes per pagar-se els medicaments; cal fer una revisió profunda de la part que ells han d'abonar, perquè sinó moltes vegades no podem assegurar que puguin permetre-s'ho", explica el portaveu de l'entitat a Girona, Jordi Martori. "El copagament està afectant de ple els col·lectius més vulnerables amb una economia precària; a més, hi ha usuaris amb tractaments que ens han dit que molts cops l'ajuda de l'administració arriba tard", hi afegeix la responsable del setè estudi de la Creu Roja.

Per últim, l'informe sobre l'Observatori de la Vulnerabilitat també recull que les visites a especialistes (oculistes o dentistes) queden directament en no-res quan es passen penúries econòmiques. De fet, tant en un com altre cas, més del 80% dels enquestats que necessiten una ortodòncia o revisar-se la vista no ho fan perquè no s'ho poden permetre.