Els operaris de l'empresa de manteniment elèctric EMTE, amb seu a Fornells de la Selva (Gironès), s'han plantat i comencen aquest dilluns una vaga d'una setmana. Es queixen perquè des del 2009 han anat patint contínues retallades de sou i acomiadaments, i tot que això fa que tinguin més feina tot i cobrar menys. Entre els motius principals de la vaga es troba el fet que la direcció ha denunciat el pacte que empresa i treballadors tenien signat en referència als plusos i complements que perceben els operaris. Segons alerta el president del comitè, Jesús Márquez, si s'aplica el que vol la direcció poden perdre un 67% del sou. EMTE ha reduït la plantilla de 300 a 130 treballadors en només tres anys.

Els operaris de l'empresa de manteniment elèctric EMTE han iniciat una setmana de vaga contra la direcció de l'empresa, a qui acusen d'haver-los abaixat el sou progressivament des del 2009 i també d'haver acomiadat més de la meitat de la plantilla només en tres anys. Els treballadors consideren que la vaga és l'única sortida per pressionar l'empresa i que s'avingui a negociar.

Fa quatre mesos l'empresa va presentar el darrer ERO i va fer fora una trentena de treballadors. "Ens van dir que era l'últim i que fer fora gent era part de la solució però veiem que les retallades i els acomiadaments continuen, hem perdut la confiança i la situació no es pot aguantar més", ha manifestat un dels membres del comitè d'empresa, Luís Garcia.

Aquest estiu hi ha hagut un nou conflicte entre treballadors i direcció quan l'empresa va decidir "imposar una modificació d'horaris" que va suposar cobrar menys per les hores extres (aquelles que es fan en cas d'avaria o reparacions urgents de la xarxa elèctrica d'Endesa, per qui EMTE treballa subcontractada) i també perdre el plus de la dieta, d'uns 300 euros al mes.

Els operaris d'EMTE tenen un sou base que, segons sostenen, és molt baix i que s'arrodoneix gràcies a plusos i complements pactats amb l'empresa. Entre aquests, hi ha el plus de perillositat, el de conducció, el de guàrdia o el de treballar amb alta tensió. Segons ha explicat el president del comitè d'empresa, Jesús Márquez, la direcció ha denunciat aquest pacte d'empresa, vol rebaixar els plusos i complements i ha fixat un període de negociació de 3 mesos per arribar a un acord amb els treballadors.

Segons denúncia el president del comitè, aquest pacte ha d'estar vigent fins que se'n signi un de nou i, per tant, no volen acceptar el període de negociació dels tres mesos "imposat per l'empresa". Si no acaben en acord, els treballadors amenacen de dur el conflicte als jutjats, com ja han fet anteriorment per exemple amb la reducció de les hores extres i el canvi d'horari. Per aquest assumpte està prevista una vista el proper 3 de desembre.

Segons alerta Márquez, si s'acaben aplicant les rebaixes que vol la direcció els treballadors poden perdre un 67% del sou. A més, recorda que són operaris que estan exposats a treballs de risc i que cada vegada tenen més feina, perquè són els responsables del manteniment de la xarxa d'Endesa.

Concentracions diàries

Els treballadors es concentraran cada matí a les portes de l'empresa, situada a Fornells de la Selva. La seva intenció és pressionar perquè l'empresa cedeixi i , com a mínim, mantingui els complements i plusos tal i com estan fixats en el pacte d'empresa. "Des del 2009 hem anat perdent sou i condicions de treball i s'està fent fora gent molt formada", ha alertat el president del comitè.

Els treballadors també han criticat els serveis mínims que la Generalitat ha fixat en el 50%. "Hi ha més gent treballant avui que un dia normal", ha manifestat Márquez.