El president de l'Associació Nacional d'Estalvi i Eficiència Energètica (ANAE), Francisco Valverde, assegura que el consumidor domèstic d'electricitat pot rebaixar el cost de la seva factura d'electricitat en 61,5 euros a l'any, impostos inclosos, si retalla en un tram, o en 1,15 quilowatts (kW), la potència contractada.

Valverde ofereix aquesta xifra en un estudi en el qual adverteix que els consumidors, tant domèstics com industrials, tenen una potència contractada molt superior a la que necessiten. En total, han contractat 185.000 megawatts (MW), quan el màxim que s'ha arribat a demandar el 2014 és 39.000 MW.

Per il·lustrar "la magnitud de l'immens desajust que existeix en el sistema pel que fa a la potència", el president d'ANAE quantifica el que paguen els consumidors per potència facturada però no utilitzada. L'import, assegura, és de 8.080 milions, o 10.277.000 si se sumen els impostos.

Valverde lamenta el "total incompliment" per part de les empreses a l'hora de recomanar la potència que el consumidor hauria de contractar i l'oportunitat perduda de convertir els comptadors intel·ligents en eines per ajustar la potència a les necessitats reals.

Des de mitjans de l'any passat, el Govern ha desenvolupat una "estratègia" per assegurar els ingressos del sistema elèctric consistent a elevar la part fixa de la factura, la que correspon a la potència, argumenta. Aquest component ha pujat un 92% per al consumidor domèstic i un 145% per l'empresarial.

En el seu estudi, el president de ANAE també qualifica de "sorprenent" que només la potència contractada que té el consumidor domèstic, de 110.000 MW, és superior a tota la potència de generació instal·lada, de 108.000 MW.

"Bona part del sistema es sustenta en base a unes potències contractades excessivament sobredimensionades, sobretot per al consumidor de baixa tensió (tarifes 2.0x, 2.1xy 3.0A)", afirma.