Les sis empreses concursades del grup hoteler Husa, entre elles la més gran societat del conglomerat, Hostaleria Unida, acumulen un forat patrimonial de més de 153 milions d'euros, segons consta a l'informe provisional que l'administració concursal ha fet d'aquest procediment. Les sis concursades, que a més d'Hostaleria Unida són CCIB Càtering, Cadena Menta, Banquets Reunits, Hostaleria Unida Dos i Hotel Jardins d'Albia, compten amb uns actius agregats de 68,5 milions d'euros i amb un passiu de 221,8 milions.

La diferència entre l'actiu i el passiu llança un "desbalanç" o desfasament patrimonial d'una mica més de 153 milions, encara que aquesta xifra s'incrementa fins als 202,6 milions si s'inclouen els contingents, és a dir, aquells plets i reclamacions que encara no s'han resolt i que podrien, o no, acabar formant part de la massa deutora.

Els administradors concursals d'Husa, José Manuel Calavia, advocat de la firma Mazars, i Josep Pujolràs, economista de Roca Junyent, han presentat avui als jutjats l'informe que han elaborat del concurs del grup que presideix Joan Gaspart, que supervisa el titular del jutjat mercantil número 3 de Barcelona, José María Fernández Seijo. Es tracta del primer informe concursal que es realitza a Catalunya després de les últimes reformes de la Llei Concursal i a la seva presentació han acudit uns 70 creditors, principalment representants de banca i treballadors, dels més de 3.000 que acumula el grup.

Les xifres

La primera empresa que es va declarar en concurs, forçada per un proveïdor, va ser Hostaleria Unida al febrer d'aquest any, i a ella van seguir, amb caràcter voluntari, altres cinc societats de mida molt menor. Els administradors han xifrat la massa activa d'Hostaleria Unida en 34,73 milions d'euros, una xifra molt inferior als 145 milions que presentava aquesta companyia quan va entrar en concurs, a causa de la restrictiva valoració que s'ha fet dels actius conforme a la nova legislació. Per contra, el passiu d'aquesta societat puja a 150,45 milions d'euros, sense tenir en compte contingents, que sumen altres 46,7 milions. De totes les empreses en concurs, les que presenten un major crebant patrimonial són Hostaleria Unida (115,7 milions), Banquets Reunits (17,5 milions), Jardins d'Albia (8,7 milions) i Cadena Menta (6,3 milions). El jutge Fernández Seijo destaca que el d'Husa és un concurs "complex", tant per la dimensió del grup com per l'afectació que ha tingut en nombre de creditors i en la plantilla.