La Cambra de Comerç de Girona va entregar ahir els guardons que reconeixen la trajectòria d'una dotzena d'establiments històrics de la demarcació. Són negocis de més de 50, 75 o 100 anys, que van rebre una placa de forja que a partir d'ara podran lluir a l'exterior del seu establiment. Durant l'acte, el secretari general del Departament d'Empresa i Ocupació, Xavier Gibert, va fer una crida a innovar per crear empreses robustes recordant que "sortir de la crisi no servirà de res si es mantenen els nivells d'atur i desigualtat actuals". Els guardonats d'enguany són els següents:

Casa DanielSanta Pau (1911)

Els seus orígens es remunten a principis del segle XX. Daniel Fàbrega, negociant de porcs, feia la matança del porc a la plaça de Santa Pau, activitat que va acabar derivant en l'obertura d'un punt de venda al carrer del Pont. La segona generació del negoci familiar va obrir establiment al carrer Major, ampliant la gamma de productes alimentaris. La tercera generació va entrar a la companyia el 2005, incorporant una nova línia de plats cuinats.

Ferreria PlujàVall de Bianya (1913)

El negoci el va iniciar Josep Plujà, conegut com Pep el Ferrer. En el seu inici ferraven bous, vaques, eugues i cavalls. Més endavant van començar a elaborar eines del camp. Tot i que ara es dediquen sobretot a la construcció d'estructures, baranes i altres produccions de metall, els orígens de l'empresa romanen en un dels actuals responsables: Xavier Plujà elabora miniatures d'eines del camp, cosa que li ha valgut el reconeixement com a mestre artesà.

Pastisseria OrenchBlanes (1914)

Can Tines, al carrer Ample de Balenes, era una pastisseria regentada per Josep Girbau. Després de la mort sobtada del fundador als 46 anys, Josep Maria Orench va deixar una feina d'encarregat en una pastisseria de Barcelona per fer-se càrrec de l'establiment. Amb la tercera generació al capdavant del negoci, la pastisseria presumeix de conservar les tècniques tradicionals i d'usar ingredients de primera qualitat.

Roig PerruquersLa Bisbal d'Empordà (1924)

Des de l'any 1898 al carrer del Carme de la Bisbal hi ha referències documentades d'una barberia, si bé la seva activitat de forma ininterrompuda està només demostrada des de 1924. Pere Bonet es va traspassar el negoci a Joan Roig Vidal el 1954. Avui, la segona generació de la família (Ramon Roig) i la tercera (Anna Roig) regenten un negoci que han renovat en diverses ocasions i que ofereix serveis tant al públic masculí com al femení.

Instal·lacions BurgasAvinyonet de Puigventós (1939)

Després d'anys de treballar amb l'electricista Jaume Caritx, Francesc Burgas va decidir crear la seva pròpia empresa de lampisteria i electricitat. Era l'any 1939 i ràpidament va comptar amb el suport dels seus fills. Durant la seva trajectòria la companyia ha estat en diferents punts de Figueres fins que l'any 2006 es van traslladar a Avinyonet de Puigventós. Per celebrar els 75 anys d'activitat, editaran un llibre commemoratiu.

Anxoves de l'EscalaL'Escala (1939)

Carles Sureda va fundar l'empresa quan encara ressonaven els bombardejos de la Guerra Civil sobre l'Escala. La seva filla i el seu gendre van potenciar l'activitat introduint un nou producte, els filets d'anxova en oli a punt de consumir. L'esclat turístic va consolidar el negoci, que avui té com a accionista majoritari Ricardo Portabella. L'empresa exporta anxoves, tonyina en conserva, sals de taula i seitó a una quinzena de països.

Taller DomènechBanyoles (1939)

Acabada la Guerra Civil, Lluís Domènech va obrir un petit taller a l'espai on hi havia la quadra d'un matxo. Gràcies a un préstec d'un amic, va tirar endavant el negoci, que va arribar a fabricar peces i accessoris per a la marca Guzzi, de la qual tenia la representació a la comarca. La tercera generació del negoci familiar canvia el nom (Tarller J.J. Domènech) i el trasllada a un nou taller i punt de venda a un local situat al número 93-95 del carrer Álvarez de Castro.

ConcentrolRiudellots de la Selva (1941)

Jaume Guàrdia Jordà va fundar Tintes Concentrol a les Planes d'Hostoles l'any 1941. Fabricava productes per a ús domèstic, com netejametalls, cremes per a les ?sabates o sobres per netejar. Vint-i-set anys més tard, l'empresa canvia radicalment. Amb Josep Guàrdia Rodà al capdavant, la companyia comença a preparar especialitats químiques i el 1983 es trasllada al polígon de Riudellots de la Selva.

Can DorcaLa Vall de Bianya (1949)

El matrimoni format per Miquel Dorca i Josefa Masoliver van obtenir l'alta de fàbrica d'embotits i escorxador l'any 1949. L'activitat continua vigent, ja en mans de la tercera generació. Setmanalment fan la matança en el seu escorxador artesanal, un dels dos únics que hi ha a Catalunya. Venen la carn al seu establiment de la Vall de Bianya, però també el distribueixen en altres comerços.

Carns EsteveLlagostera (1953)

Esperant el traspàs d'un bar que no acabava d'arribar, el matrimoni format per Josep Esteve i Remei Vall·llosera va acabar llogant una antiga carnisseria que havia tancat que van possar en marxa gràcies al suport inicial de l'antic arrendatari. La seva filla gran va continuar l'ofici amb el seu marit i va començar a vendre a restaurants i hotels de la costa. La tercera generació ha introduït més varietat de producte i plats cuinats.

Can RuedaRibes de Freser (1964)

Fundat per Gregori Pusó i Dolors Rueda, aquest negoci de Ribes de Freser elabora tota mena d'embotits curats i cuits, destacant la llangonisseta culana, tradicional de la zona. Sense renunciar a la tecnologia, mantenen una elaboració tradicional i artesana. Recentment han decidit tornar a elaborar pernils.

Comercial PapereraGirona (1964)

La companyia va arrencar l'any 1964 en un local de la carretera Barcelona. Inicialment es dedicaven a la venda de paper per a l'embalatge i a la indústria en general. La segona generació familiar va donar un nou rumb a l'empresa a partir de 1983, quan comencen a vendre i distribuir material d'oficina. Amb 20 treballadors, és líder en el seu sector a les comarques gironines, Osona, Maresme, Vallès Oriental i Vallès Occidental.