L'economia catalana creixerà aquest any un 1,3%, en línia amb el creixement mitjà a l'Estat, i un 1,8% l'any vinent, dues dècimes per sota la mitjana espanyola. Són els pronòstics que va fer ahir el servei d'estudis del BBVA, que situa les Canàries com l'autonomia que liderarà el creixement aquest any, mentre que Madrid la rellevaria l'any vinent.

Els pronòstics del BBVA pe a l'economia catalana són inferiors als que fa pocs dies feia públics la Cambra de Comerç de Barcelona, que contempla un increment del PIB de l'1,6% per al 2014 i del 2,1% per al 2015. També són inferiors a les previsions de la Generalitat, de l'1,4% per aquest any i del 2,1% per al 2015.

Segons BBVA Research, la recuperació econòmica a Espanya continua malgrat l'estancament europeu. L'informe "Situació Espanya" referit al quart trimestre de l'any també preveu la creació d'"una mica més" de 331.000 llocs de treball el proper any.

L'economista en cap del Grup BBVA, Jorge Sicília, i l'economista en cap d'economies desenvolupades, Rafael Doménech, van presentar l'informe en un acte en el qual van assegurar que els riscos a curt termini de recuperació als països europeus són "una raó addicional" per continuar amb les reformes polítiques de millora de la capacitat estructural de l'economia espanyola.

"Si s'haguessin engegat les reformes del mercat laboral amb certa antelació, tindríem un milió de llocs de treball més", van dir.

En concret, tots dos economistes van precisar que el que marcarà la diferència dins de 10 anys no és que Europa creixi en un trimestre o l'any 2015 "sinó les polítiques que Espanya hagi dut a terme per afrontar aquests reptes estructurals".

També han calculat que a final del proper any la taxa d'atur estarà en el 22,5, per convergir a una "situació normal" amb una taxa d'atur estructural entre un 17 o un 18%, tres vegades superior a la que presenta Estats Units i Alemanya.

En relació amb la corrupció i la seva influència en el curs de l'economia espanyola, Sicilia va admetre que aquestes conductes són "un llast econòmic i social per a les previsions de creixement" i va afirmar que amb elles es produeix un "desaprofitament de recursos".

No obstant , el principal missatge que van llançar tots dos economistes és que és "totalment previsible" aconseguir un repunt de l'economia del 2% el 2015, tres dècimes menys que l'anterior previsió, però significativament per sobre de la zona euro.

També es van referir a la política fiscal espanyola assegurant que aportarà unes dècimes addicionals al creixement econòmic. En aquest sentit van precisar que la reforma fiscal permetrà una rebaixa del tipus mitjà fins al 17,4, continuarà el 2016 i podria afegir 3 dècimes addicionals de creixement al PIB, "gràcies al creixement de la demanda interna i de les rendes per part dels contribuents".

Respecte a política monetària, van valorar els últims test d'estrès ja que suposen un gran benefici per a Espanya. Així van afirmar que avui els bancs, pràcticament en tots els països, també a Espanya, "estan preparats per atendre la demanda de crèdit".

A més, van anticipar un avanç en el sector immobiliari però "no serà la causa de la recuperació de l'economia espanyola si no que més aviat n'és la conseqüència".

Finalment van insistir que el principal repte és abaixar la taxa d'atur i fer-ho sense augmentar el dèficit exterior.