El jutjat mercantil de Girona ha tramitat entre gener i setembre un total de 96 concursos de creditors, fet que suposa un descens del 15% en relació amb el mateix període de l'any passat. Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, el descens s'ha accelerat en el tercer trimestre de l'any, quan s'ha registrat un descens de les insolvències empresarials del 27%, en línia amb les registrades en el conjunt de l'Estat (-28%) i de Catalunya (-32%).

El sector que acumula més concursos de creditors a les comarques gironines aquest any és el de la construcció i activitats immobiliàries, amb 25 insolvències. El segueixen les activitats vinculades al comerç (19) i al sector industrial (11).

L'escenari de la recuperació de l'economia de l'últim any ha impulsat a la baixa el nombre d'empreses que s'han vist obligades a presentar un concurs de creditors per renegociar els seus deutes amb proveïdors i donar temps a la companyia a seguir en el mercat.

Canvi normatiu

Segons el Ministeri d'Economia, el descens s'explica per la reforma de la normativa concursal aprovada el març, que buscava evitar que aquelles companyies viables es veiessin abocades al concurs i, després, a la liquidació per deficiències en els procediments anteriors.

A Catalunya, set de cada deu empreses que van presentar concursos de creditors durant el tercer trimestre tenien una plantilla inferior a nou treballadors.