Les grans empreses radicades a Madrid facturen més del doble -2,25 vegades més- que les repartides per les províncies catalanes, malgrat que les dues comunitats autònomes es reparteixen gairebé equitativament el pes d'aquest entramat empresarial a Espanya.

Madrid concentra el 28,35% de la gran empresa ubicada a Espanya, que el situa 1,74 punts percentuals per damunt de Catalunya (26,61%), segons el "Retrat de la gran empresa a Espanya" publicat per infoempresa.

No obstant això, aquest empat tècnic de concentració empresarial a Espanya entre Madrid i Catalunya es trenca pel volum de facturació.

Madrid -seu de bona part de les grans constructores, bancs i empreses de serveis, i filials de multinacionals estrangeres- registra el 46,12% del total de la facturació de les grans empreses a Espanya, mentre que aquest volum és del 20,51% en les de Catalunya.

L'informe reflecteix també un gran esglaó quant al lloc de concentració de la gran empresa. Entre Madrid i Catalunya (55% entre totes dues) i la resta de comunitats autònomes existeix un abisme, segons l'estudi.

Així, València és després de Madrid i Catalunya la comunitat autònoma amb més quantitat d'aquest tipus d'empreses (7,35%), definides, entre d'altres raons, per tenir més de 250 treballadors. El segueixen País Basc (7,22%), Andalusia (6,53%), Galícia (4,49%), Castella i Lleó (2,74%) i Múrcia (2,38%).

De manera anàloga, el volum de facturació de les grans empreses situades lluny de Madrid i Catalunya baixa bruscament.

Les companyies de gran tamany facturen al País Basc un 8,03% del total. Els segueixen les de València (6,40%), Galícia (3,94%), Andalusia (3,81%), Castella i Lleó (1,79%) i Múrcia (1,23%).

La gran empresa, conclou l'informe, dóna feina al voltant de 2,9 milions de persones i factura gairebé 980.000 milions d'euros.