Les petites i mitjanes empreses gironines tancaran el 2014 amb 4.256 treballadors més que un any enrere, el que suposa la primera creació neta d'ocupació des de l'inici de la crisi econòmica. És la previsió que fa la patronal Pimec, que també preveu un creixement en el nombre d'empreses després de sis anys de destrucció de teixit empresarial. Les previsions es van fer públiques ahir durant la presentació de l'Anuari de la Pime Catalana a Girona.

Des del 2008, la crisi econòmica s'ha endut per davant unes 7.000 micro, petites i mitjanes empreses de les comarques gironines. Això, de retruc, s'ha traduït en la destrucció de més de 25.000 llocs de treball. Any rere any, la xifra global de pimes i d'ocupats a la demarcació baixava cada cop més. Però aquest 2014, segons assegura la patronal del sector, hi haurà un punt d'inflexió. No només s'aturarà la sagnia de tancaments i acomiadaments, sinó que l'any es tancarà en positiu.

Per primer cop des de l'inici de la crisi, la xifra global de pimes gironines augmentarà (de 47.357 a 47.790) i, de retruc, també ho faran els treballadors a qui donen feina. En concret, segons estima Pimec, durant els darrers dotze mesos s'hauran creat més de 4.200 nous llocs de treball (situant el total d'ocupats en 151.317, davant els 147.061 amb què es va tancar el 2013).

Per a la patronal gironina, aquestes són dades que conviden a un optimisme moderat. El seu president, Pere Cornellà, defuig parlar de recuperació i prefereix qualificar-ho com l'inici d'una "trajectòria ascendent", símptoma que l'activitat "pot començar a normalitzar-se amb la creació incipient de llocs de treball".

Per la seva part, el responsable d'Estudis de Pimec, Moisès Bonal, va destacar que l'Anuari de la patronal constata que les pimes gironines són més rendibles i més competitives que les del conjunt de Catalunya. Els sectors "financer-assegurador" i el de l'"energia, aigua i reciclatge" són els més competitius.