El Senat va aprovar ahir els tres projectes de llei que constitueixen la reforma fiscal (renda, societats i IVA), després d'haver suavitzat el càstig tributari previst en el tractament de les plusvàlues per venda d'habitatge i dels coeficients d'actualització i abatiment en l'IRPF.

Els projectes, que tornen ara al Congrés per a la seva aprovació definitiva, i que entraran en vigor en 2015, han tirat endavant gràcies als vots del PP i l'abstenció d'altres grups com CiU.

El canvi més rellevant que s'ha introduït en el Senat ha estat "matisar" l'efecte en l'IRPF de l'eliminació del coeficient d'actualització (que corregeix el guany per l'efecte de la inflació) i abatiment (beneficis per a plusvàlues patrimonials d'un ben adquirit abans de 1995) per a la venda d'habitatges.

Després de les crítiques rebudes per diferents col·lectius a la intenció inicial d'eliminar aquests beneficis, els habitatges comprats abans de 1995 que es venguin per menys de 400.000 euros evitaran la pujada impositiva, segons les esmenes que ha presentat el PP al projecte de llei de reforma fiscal.

A més, si un contribuent ven un habitatge adquirit abans de 1995 per 300.000 euros, el coeficient d'abatiment s'aplicarà sobre aquest import i encara disposarà de 100.000 euros més per a la venda de qualsevol altre immoble o actiu adquirit abans del 31 de desembre de 2014 sobre els quals podrà aplicar també coeficients d'abatiment, encara que els vengui amb posterioritat.

Retencions per als autònoms

D'altra banda, per una altra esmena del PP, el 2015 es reduirà del 21% al 19% el percentatge de retenció i ingrés a compte aplicable a professionals i autònoms, i es rebaixarà en 2016 fins al 18% de retenció i ingrés a compte per a aquests rendiments.

Els projectes passen ara al Congrés per a la seva aprovació definitiva, ja que la intenció del Govern és que estiguin aprovats a finals d'aquest mes.

Quan la reforma estigui plenament en vigor d'aquí a dos anys, 1,6 milions de persones que cobren menys 12.000 euros anuals deixaran de tributar, mentre que per als 14,4 milions d'assalariats que cobren menys de 24.000 euros anuals, 72% del total, la rebaixa serà de 23,4%.

Per als que guanyen menys de 18.000 euros, 11,6 milions de persones, 58,5% del total, la rebaixa serà de 31,06%. El tipus màxim de l'impost per a aquells que guanyen més, també es baixarà al 45% l'exercici 2016.

Segons les previsions del ministeri d'Hisdenda, la reforma tributària "retornarà a la butxaca dels ciutadans" 5.900 milions d'euros amb IRPF, 9.000 milions bruts amb el total de les reformes d'impostos, la qual cosa no posarà en perill els ingressos dels comptes públics i no perjudicarà la lluita contra el dèficit públic.