El projecte pioner perquè les entitats privades trobin feina a aturats a canvi de subvencions ha arrencat a Catalunya amb crítiques per part de les agències de col·locació pel difícil perfil d'alguns dels candidats que els arriben derivats des del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar el passat juliol l'ordre del departament d'Empresa i Ocupació que preveu que es destinin 3,5 milions d'euros a la concessió de subvencions a les agències privades de col·locació i les empreses de treball temporal (ETT) que contribueixin a la col·locació d'aturats.

Després d'aquesta publicació, el SOC, que depèn d'Empresa i Ocupació, ha començat a derivar aturats a aquestes agències i ETT, que han realitzat ja entrevistes al voltant d'un 10% dels 10.000 desocupats que es preveu que acabaran passant per les seves mans. Fins aquest moment, i malgrat que encara queda bastant camí per recórrer, moltes de les agències de col·locació que ja han vist candidats han expressat la seva preocupació pel perfil d'aquests, amb una "molt difícil ocupabilitat", segons explica Ángel Buxó, el president de la patronal ACACER, que agrupa una gran part de les agències de col·locació. "Sóc conscient que ens han d'enviar les persones amb dificultat per trobar feina, no esperem que vinguin enginyers, però els que arriben han de complir amb un perfil mínim d'ocupabilitat", subratlla. Segons el seu parer, molts dels candidats no compleixen amb aquests requisits mínims, bé perquè treballen en l'economia submergida i no els convé trobar una ocupació reglada perquè fa anys que són a l'atur, o perquè no han realitzat cap esforç per formar-se i obtenir un certificat de professionalitat.

Buxó posa com a exemple de candidat assumible aquell que, per exemple, ha perdut la seva feina en l'àmbit de la construcció fa uns anys i s'ha format per obtenir un certificat de professionalitat en hostaleria o restauració, a més de comptar amb una "bona actitud".