La fiscalia de Brussel·les va acusar ahir l'HSBC Private Bank, filial suïssa del banc britànic HSBC, de frau fiscal, blanqueig de diners, organització criminal i exercici il·legal d'intermediació financera.

"Les sospites sobre aquest establiment es basen en la seva presència i la seva intervenció il·legal a Bèlgica durant diversos anys, amb l'objectiu de tramitar i gestionar els béns d'una clientela molt acomodada, en particular del sector del diamant a Anvers", explica la fiscalia en un comunicat.

A més, es creu que la banca "va afavorir i va animar al frau fiscal", en posar a la disposició d'alguns dels seus clients privilegiats societats amb avantatges fiscals ("offshore"), situades en particular a Panamà i a les illes Verges, que no tenien cap activitat econòmica i amb l'únic objectiu de dissimular els béns d'aquestes persones.

D'aquesta manera, l'entitat bancària els hauria venut aquestes empreses per eludir l'aplicació de la Directiva sobre la fiscalitat dels estalvis, que permet als països taxar els ingressos dels estalvis dels contribuents, fins i tot quan aquests s'obtenen en un altre Estat membre.

Aquestes pràctiques haurien permès evadir milers de milions de dòlars i haurien privat a l'Estat belga de la recaptació de diversos centenars de milions d'euros, segons la fiscalia.