La caiguda del Producte Interior Brut (PIB) nipó al juliol-setembre, que va submergir ahir a Japó en la recessió tècnica pels efectes d'una històrica pujada de l'IVA, aboca al país a la convocatòria imminent d'unes eleccions anticipades.

L'evolució de l'economia de l'arxipèlag en el segon trimestre de l'any va mostrar una contracció de l'1,6% anual (de l' 0,4% a ritme *intertrimestral), segons les dades publicades pel Govern. Encara que no es preveia un avanç enlluernador per a juliol-setembre, la contracció va sorprendre la majoria d'analistes.

El ministre de Política Econòmica i Fiscal, Akira Amari, es va afanyar a assenyalar en una roda de premsa l'efecte negatiu que ha seguit mostrant la pujada de l'IVA de l'abril passat -la primera que s'ha dut a terme al país en 17 anys- sobre l'economia japonesa.

El consum, pilar sobre el qual se sosté bona part del PIB nipó, va créixer només un 0,4% pel que fa al trimestre anterior, una remuntada menor a la prevista per molts economistes.

Altres dades van resultar pitjors, com la inversió de capital, un altre component clau per al PIB japonès, que va mostrar una reculada del 0,2% pel que fa a abril-juny, o de la inversió residencial, que va sofrir una caiguda del 6,7%.

En qualsevol cas, Amari va voler fer especial recalcament en els efectes nocius de l'increment de l'IVA, assumpte sobre el qual es preveu que el primer ministre nipó, Shinzo Abe, base la seva estratègia econòmica a partir d'ara.

S'espera que Abe anunciï aquesta setmana la congelació d'una nova pujada de l'impost del consum, aprovada fa dos anys pel Parlament i prevista per a octubre de 2015, i també la dissolució de la Cambra baixa (el que obliga a convocar eleccions generals), tal com ja van avançar fonts del Govern als mitjans nipons.

Mitjançant aquests comicis, el cap de Govern, que va arribar en poder al desembre de 2012 amb la promesa de treure a Japó de la seva letàrgia econòmica, busca sotmetre a examen el seu pla per tirar enrere la pujada del gravamen i seguir endavant amb la seva política d'estímuls agressius.

La idea, segons subratllen analistes locals, és capitalitzar l'impopular que resulta un increment de l'IVA a Japó (nomès n'hi ha hagut tres en tota la seva història i els ha castigat sempre en les urnes) en un moment en el qual l'opositor Partit Democràtic (PD) amb prou feines gaudeix d'estimació entre l'electorat.

Menys encara quan va ser l'últim Govern del PD, amb l'exprimer ministre Yoshihiko Noda al capdavant, el que va defensar fins a l'extenuació la pujada de l'IVA en dos trams (del 5 al 8% el 2014, i fins al 10% el 2015) que va acabar aprovant l'hemicicle en 2012.

D'aquesta manera, Abe i el seu Partit Liberal Demòcrata (PLD) pretenen sortir reforçats d'aquests comicis, que se celebrarien al desembre, per cimentar encara més el seu domini de l'escena política nipona i implementar l'anomenat "Abenomics" sense lligams i amb el beneplàcit de les urnes.

Molts economistes van insistir ahir, no obstant això, en els perills de retardar la pujada impositiva per a la salut fiscal de Japó, el país desenvolupat que compta amb el major deute públic del món (més del doble del seu PIB) i amb un sistema de seguretat social cada vegada més insostenible.

Els teòrics de l'"Abenomics" defensen en canvi que pujar l'IVA a l'octubre propinarà un altre dur cop a la tercera economia del món i contrarestarà els efectes positius que ha tingut fins ara el programa de reforma econòmica, que pretén que Japó aconsegueixi tancar l'any proper un cicle deflacionari de dues dècades.