Autor de llibres com "Reinvetarse: tu segunda oportunidad" o "El conciente agallas", Mario Alonso Puig és un cirugià format en Medicina Ment-Cos i Psicologia Positiva a la Universitat de Harvard. Fa anys que investiga com es poden aplicar els coneixements actuals en camps com la medicina, les neurociències i la psicologia positiva al lideratge personal i professional. Avui tancarà la jornada amb una ponència sobre "els nous líders"

Què fa que un cirugià com vostè faci un canvi tan radical de vida?

No va ser tan brusc. Essent estudiant ja m'interessava com el comportament humà, el llenguatge i la comunicació afectaven la salut. Durant molts anys em vaig anar formant i hi va haver un punt, que la demanda de cursos i conferències en aquest àmbit era tan elevada que em feien difícil seguir amb l'exercici de la cirugia.

Practica el que defineix com a psiconeuro-endocrino-mmunologia..

Sí. Són quatre termes en una mateixa paraula. Parla de la relació dels processos mentals, amb el cervell, amb l'estructura física cerebral, i de com a través del sistema endocrí s'afecta el sistema de defensa del cos.

I què té a veure tot això amb el lideratge, que és del que parlarà avui a Girona?

Jo entenc el lideratge, no com a quelcom relacionat amb una posició dins d'una organització, sinó com una forma de ser i estar en el món. Els autèntics líders són aquells que ajuden els seus col·laboradors o a altres éssers humans a reconèixer i desplegar el seu potencial. Per fer-ho, han de ser capaços de conèixer com són ells mateixos. Si un no esdevé un exemple per als altres, dificilment aconseguirà mobilitzar-los. I això es pot entrenar. Et pots preparar per ser un líder.

Vostè ha escrit sobre la necessitat de reinventar-se. D'això se n'ha parlat molt en aquesta crisi, però fa la sensació que són pocs els que ho han fet.

L'aversió al canvi és molt freqüent. Tot allò que no coneixem, que no controlem... ens provoca ansietat. Això és perquè no ens adonem que la nostra zona de confort és molt perillosa. El món canvia tan ràpid que ens pot sobrepassar.

És possible canviar la nostra forma de ser i actuar?

Sí. Però cal estar disposat a pagar un preu: esforç, dedicació, il·lusió, entusiasme. No tothom ho hi està disposat.

L'optimisme mou el món?

Enfocar-se en la part positiva de les coses no suposa negar les dificultats o la injustícia d'algunes situacions. Quan un és positiu, el seu estat d'ànim millora i el seu cervell és més eficient, pren millors decisions, resulta més atractiu als altres... No hi ha cap desavantatge a tenir mentalitat positiva, però sí que conec molts desavantatges a tenir una mentalitat negativa.