L'OCDE va confirmar ahir la revisió a l'alça de les perspectives sobre l'economia espanyola tant per a aquest any (1,3%, en lloc de l'1% fa sis mesos) com per al vinent (1,7% enfront del 1,5%), i espera que el ritme se situï en l'1,9% el 2016. En el seu informe semestral de Perspectives, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) es va alinear així amb les projeccions del Fons Monetari Internacional (FMI) per a aquest exercici i el pròxim, i s'acosta a les del Govern espa?nyol, que en els pressupostos augura una alça del 1,3% del producte interior brut (PIB) el 2014 i del 2% el 2015. Les xifres del PIB que ofereix per a Espanya són millors que les dels tres grans països de la moneda única europea (Alemanya, França i Itàlia) i també més positives que les de la zona de l'euro en el seu conjunt, on l'activitat progressarà únicament un 0,8% el 2014, un 1,1% el 2015 i un 1,7% el 2016.

Els autors de l'estudi van assenyalar que l'increment de l'activitat (a un ritme anual del 2% constatat en la segona part d'aquest any) gràcies al consum privat, ha permès compensar l'alentiment de les exportacions i ha donat lloc a un creixement de l'ocupació més forta del que s'esperava. Però malgrat la seva disminució, avisen que la taxa d'atur continuarà sent la segona més elevada dels 34 països membres de l'OCDE, només per sota de la de Grècia: del pic superior al 26% que es va assolir el 2013 es passarà al 23,9% en aquest últim trimestre del 2014; al 22,6% en acabar 2015, i al 21,6% en concloure 2016.

Mercat de treball

Aquesta situació "difícil" del mercat de treball té a veure també amb una gran proporció d'aturats de llarga durada, una elevada taxa d'inactivitat juvenil i una part important de treballadors obligats a acontentar-se amb ?contrac?tes temporals ia temps parcial.

Les conseqüències de tot això seran una pressió sobre els salaris a la baixa i una inflació molt reduïda (l'índex de preus al consum serà d'una mitjana del -0,1% aquest any, del 0,1% el 2015 i del 0, 5% en 2016). Per a l'organització, el principal repte de política econòmica que té plantejat Espanya és aconseguir un creixement més sostingut de la productivitat i de l'ocupació, el que requereix "una implementació plena i efectiva de l'agenda de reformes estructurals i més esforços per qualificar als aturats". També aconsella afavorir la innovació, facilitar la creació i el desenvolupament d'empreses.