Un informe dels inspectors del Banc d'Espanya remès al jutge conclou que els comptes de Bankia quan va sortir a borsa estaven maquillats i "no expressaven una imatge fidel de l'entitat". Així, els perits consideren que la fixació del preu per acció -3,75 euros- va suposar un descompte sobre el valor comptable del 74% que va ser "inviable" a BFA en "trencar el grup fiscal i danyar la recuperabilitat dels seus quantiosos actius fiscals". L'informe també assegura que el president de l'entitat, Rodrigo Rato, va alterar els comptes anuals del 2011 per "l'existència d'ajustaments d'importància material no comptabilitzats", així com els reformulats per Ángel Goirigolzarri dos mesos després.

El document recorda que uns mesos després de la sortida a borsa de Bankia els comptes es van reformular "per comptabilitzar sanejaments addicionals d'actius i préstecs immobiliaris que almenys en part corresponien a dates anteriors a la sortida a borsa". Es tracta d'una documentació, afegeix, de la qual "no es pot al·legar desconeixement perquè Bankia tenia informació necessària o estava al seu abast aconseguir-la per establir la correcta valoració dels actius".

Els perits afirmen que en els comptes de la matriu de Bankia, BFA, presentats el 28 de març del 2012, es posava de relleu "la pèssima qualitat del seguiment del risc de crèdit" i que no es tenien en compte 5.189 milions d'euros que es van haver d'ajustar en la reformulació ni es van donar de baixa actius fiscals. Sobre Bankia, en la reformulació es van registrar sanejaments addicionals d'actius i préstecs immobiliaris per 4.168 milions d'euros, corresponent a deterioraments d'exercicis anteriors i que la direcció de l'entitat "no podia al·legar desconeixement".

En quant als comptes anuals del 2011 reformulats per la direcció de Goirigolzarri, unes dues setmanes després d'assumir el càrrec, tampoc expressaven "la imatge fidel" de les entitats, com a conseqüència també de "l'existència d'ajustament d'importància material no comptabilitzats". En aquest cas, no es van tenir en compte 900 milions d'euros de pèrdues de Bankia i es van incloure 1.551 milions d'euros en el net patrimonial. També, veu "incorrecte" l'ajustament d'actius fiscals per valor de 2.744 MEUR i "els sanejaments per valor de 20.807 milions d'euros, descomptats els 3.100 MEUR atribuïbles al traspàs del Sareb". "És evident que part d'aquests deterioraments eren anteriors al 2012", afegeix el document.

Per tot plegat, l'informe conclou que tant els comptes de l'exercici que finalitzava el 31 de desembre del 2010 com les del 2011 "no complien amb la normativa del Banc d'Espanya" per l'existència "d'errors comptables que són resultat d'omissions o inexactituds".

D'altra banda, el document també critica l'auditoria Deloitte per no detectar els "errors comptables" i els acusa de no complir amb la normativa del Banc d'Espanya.

En un comunicat, el Banc d'Espanya ha volgut aclarir que els inspectors del Banc d'Espanya designats per portar a terme aquesta funció pericial "actuen amb independència i a les ordres exclusives del jutge instructor, sense que la seva condició de treballadors del banc impliqui cap relació d'aquest en el marc d'aquesta tasca pericial". És per això que l'entitat bancària ha dit que és "improcedent imputar al Banc d'Espanya" el contingut dels informes dels inspectors.