El ple del Tribunal Constitucional (TC) va suspendre ahir la llei catalana d'horaris comercials després d'admetre a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel Govern central. D'aquesta manera, els comerços catalans tenen ara la possibilitat d'ampliar els seus horaris comercials fins a les 90 hores setmanals, 18 més que les que marca la normativa catalana. No obstant això, a Girona els efectes d'aquesta suspensió no es notaran. El petit comerç, alineat amb la Generalitat, s'oposa a ampliar els horaris. Per la seva part, grans centres comercials gironins, com l'Espai Gironès, o grans superfícies com l'Hipercor, van assegurar ahir a Diari de Girona que seguiran aplicant la normativa catalana.

Segons va informar ahir l'alt tribunal, la suspensió automàtica de la llei d'horaris comercials i de mesures per a determinades activitats de promoció es produeix en haver invocat el Govern central l'aplicació de l'article 161.2 de la Constitució, que diu que l'Executiu podrà impugnar davant el TC les disposicions i resolucions adoptades pels òrgans de les comunitats autònomes.

El Constitucional recorda que l'admissió a tràmit no suposa cap pronunciament sobre el fons del recurs, que l'alt tribunal resoldrà en pròximes dates.

En la providència notificada avui, el ple del Constitucional dóna trasllat de la seva decisió al Govern central i al Parlament de Catalunya així com al Congrés i al Senat perquè en el termini de quinze dies es personin en el procés i formulin les al·legacions oportunes.

L'Executiu va interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei catalana d'horaris comercials en considerar que vulnera la legislació estatal en establir un règim horari "més restrictiu".

Segons el Govern central, el màxim horari setmanal d'obertura comercial que estableix la Generalitat és de 72 hores, pel que contravé la regulació estatal que estableix que l'esmentada limitació ha de ser com a mínim de 90.

"La regulació de la Generalitat vulnera la legislació estatal dictada en la matèria en establir un règim més restrictiu per a la llibertat comercial que el contemplat en la normativa bàsica estatal aplicable a tot el territori nacional en els següents aspectes", argumenta l'executiu central.

Aclareix que, si bé la Generalitat de Catalunya té competència per dictar la seva normativa autonòmica i l'ordenació del seu comerç interior, ha de tenir en compte els "límits" establerts a l'article 149 de la Constitució, que concedeix a l'Estat la competència per dictar normativa bàsica en la matèria.

Sense afectació a Girona

La suspensió de la normativa catalana permetrà que els comerços catalans amplïin les hores d'obertura, una reivindicació que només feien les grans empreses de distribució. Fa pocs dies, el president d'Anged, la patronal que les agrupa insistia que "les restriccions d'horaris són un anacronisme que països mediterranis amb una estructura comercial i turística similiar a la nostra, com Itàlia o Portugal, ja han superat".

No obstant, dues de les grans superfícies gironines amb més afluècia de compradors, descarten ampliar els horaris. Pau Jordà, gerent de l'Espai Gironès, manté que "les 72 hores actuals (de dilluns a dissabte de 10 del matí a 10 del vespre), més els festius comercials, són suficients per adaptar-se al que els consumidors ens demanen".

En la mateixa línia, des d'El Corte Inglés, propietari de l'Hipercor de Girona, assenyalen que, de moment, no pensen ampliar els actuals horaris d'obertura.

Per a Josep Maria Noguer, president de l'Agrupació de Comerç Girona Centre, "arribar a les 90 setmanals suposaria rebentar el sector, format sobretot per petites empreses familiars". Noguer apunta que la normativa actual ja s'adpta a les necessitats dels compradors i recorda que "durant aquest desembre, a excepció del 7 de desembre, les botigues poden obrir cada dia".