El Consell de Ministres va aprovar ahir un reial decret que modifica el reglament de l'IRPF sobre pagaments a compte i deduccions per família nombrosa o persones amb discapacitat a càrrec i que recull unes retencions salarials que s'adaptaran a la rebaixa mitjana del 12,5%.

La modificació reglamentària -que va ser detallada pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro-, es produeix després de l'aprovació de la reforma fiscal, que entrarà en vigor al gener, i una vegada que ha superat el tràmit d'informació pública.

El text eleva els llindars de retenció i incorpora la nova escala de retenció amb tipus marginals inferiors. Segons el Govern, aquests canvis generaran una reducció de la càrrega tributària suportada pels perceptors de rendiments de treball, que s'intensifica en els contribuents amb menors recursos o amb majors càrregues familiars.

L'executiu assenyala que la reforma fiscal posarà en mans dels contribuents 9.000 milions d'euros en dos anys.

Les retencions per activitats professionals i activitats econòmiques baixaran del 21% al 19% el 2015 i al 18% el 2016.

S'incorpora també el nou tipus del 15% per a professionals amb menors imports de rendiments íntegres (15.000 euros anuals).

El tipus de retenció per a administracions d'entitats la xifra de les quals de negocis sigui inferior a 100 euros passarà del 42 % actual al 20% en 2015 i al 19 % en 2016.

El reglament inclou també la forma i requisits per poder-se aplicar les noves deduccions per persones amb discapacitat a càrrec o per família nombrosa, que són compatibles i acumulables, i es regula el seu cobrament a compte, amb caràcter mensual.

Segons el Govern, aquestes noves deduccions aconsegueixen els 732 milions d'euros el 2015 i beneficiaran a 750.000 famílies.