Els Cultivadors d'Arbres de Nadal Associats de Catalunya (Canac), la majoria dels quals es troben a la zona del Montseny-Guilleries, preveuen una temporada esperançadora que els situï prop de les xifres assolides l'any 2008, abans de l'esclat de la crisi.

Els 36 productors catalans que formen part de l'associació esperen que la venda d'avets de Nadal al mercat espanyol creixi un 20% més que la temporada anterior, i que aquest sigui així el repunt més important des de l'inici de la crisi. Pel que fa a les exportacions, la Canac es consolida com a primer productor d'avets de Nadal del sud d'Europa.

Des del 2008, les vendes d'avets de Nadal a Espanya s'havien estancat i "fins i tot en algun exercici havien registrat una tendència a la baixa", recorda Albert Gallifa, president de Canac. Segons l'associació, el repunt en la previsió de vendes està motivat per dos factors. Per una banda, "la incipient millora de la cojuntura econòmica", i per l'altra, "la millora de la percepció que tenen els consumidors dels arbres de Nadal ecològics", raona Gallifa.

El 55% de les vendes dels membres de l'associació anirà a Barcelona i Madrid, segons les previsions. El 45% restant es repartirà entre la resta de comunitats de l'Estat. Si bé des de Canac confirmen que no esperen assolir els nivells de vendes d'abans de la crisi, es mostren optimistes i diuen que estan "en el bon camí". En el recorregut dels darrers anys, les exportacions han estat vitals per al sector.

"L'increment sostingut de les exportacions al llarg dels darrers exercicis ha permès superar una situació complicada per al sector", explica Gallifa. La temporada passada, el mercat internacional va augmentar un 10% i enguany preveuen que el comportament sigui el mateix. Així, la Canac ha aconseguit consolidar-se com el primer productor d'avets de Nadal al sud d'Europa. Tot i que l'arbrat català viatja fins a països com Itàlia, Portugal, Alemanya i Suïssa, el cert és que França i Regne Unit són els principals mercats internacionals dels productor catalans.

Segons Gallifa, l'increment de vendes al mercat estranger s'explica gràcies al reconeixement de la marca dels arbres catalans. I és que, segons detalla, "la marca és cada vegada més coneguda a fora". De fet, des dels països del nord ja es veu amb normalitat l'arribada d'arbres procedets de països del sud, assegura Gallifa.

Canvi de tendència

Davant la compra d'arbres de Nadal de plàstic, que en els darrers anys ha semblat una pràctica habitual, des de l'associació asseguren que "mica en mica els consumidors van entenent que els avets de Nadal naturals són productes respectuosos amb el medi ambient, reciclables, renovables i reutilitzables". Per això, a poc a poc "es va trencant la imatge més aviat negativa que es tenia fins fa uns anys" d'aquests arbres.

Un cop acaba la campanya de Nadal, els arbres cultivats són reciclats i transofrmats en adob natural. De fet, el 98% de municipis gironins reciclen els avets, tant si són d'ús municipal com de particulars. Per això, des de Canac defensen que els seus productes són "de la terra, creen llocs de treball al territori i es conreen seguint tècniques 100% respectuoses amb el medi ambient". A Catalunya es cultiven quatre espècies: l'abies nordmanniana, l'abies pinsapo, la picea excelsa i l?abies masjoanisna. Aquest darrer és natural de la zona de les Guilleries.