Redexis Gas, filial del gegant financer nordmericà Goldman Sachs, va anunciar ahir la compra del negoci de gas natural del Grup EDP a l'Alt Empordà. L'operació, que suposa l'entrada de la companyia a Catalunya, permetrà a Redexis incorporar 138 quilòmetres de gasoductes a quatre municipis de l'Alt Empordà -Figueres, Vilafant, Navata i Santa Llogaia d'Àlguema- i la possibilitat de subministrar gas a més de 52.000 habitants.

La compra s'emmarca en una opeació de major embergadora per la qual Redexis Gas també ha comprat a Naturgas, filial del grup portuguès EDP, actius de distribució i transport de gas natural a Múrcia, Extremadura, Madrid i Castella i Lleó per 236 milions d'euros. Amb l'adquisició, Redexis suma 2.300 quilòmetres més d'infraestructures gasistes a la seva cartera, un 40 % més, i passa a operar a 24 municipis més amb uns 117.000 nous punts de subministrament, un 30 % més que actualment.

Després de l'operació, Redexis Gas reforçarà la seva plantilla amb aproximadament 40 noves incorporacions, fins a comptar amb prop de 300 empleats en tota Espanya.

La xarxa de gas natural de Figueres i els municipis del voltant van rebre una important inversió fa pocs anys. La més gran va ser el gasoducte Serinyà-Figueres, que va connectar la capital de l'Alt Empordà amb la xarxa de gasoductes catalans.

La seva posada en marxa va permetre, d'una banda, eliminar la planta de gas natural liquat que proporcionava fins fa un any el subministrament a Figueres i a Vilafant, així com els 500 camions que anualment el transportaven per carretera fins a la planta, i per altra, estendre el servei a altres municipis com és el cas de Navata i Santa Llogaia d'Àlguema.

El traçat del gasoducte passa per sis municipis més que no consumeixen el gas que passa pel seu subsòl - Serinyà, Esponellà, Cabanelles, Ordis, Borrassà i Avinyonet de Puigventós- i fa 23 quilòmetres de longitud. La canonada fa un diàmetre de 10 polzades i disposa de tres posicions de vàlvules a Serinyà, Navata i Vilafant, així com tres estacions de regulació i mesura en cada una de les localitats.

Aquest era el segon projecte que HC Energía (grup EDP) va portar a terme a la zona per millorar la qualitat i seguretat del servei. El primer va ser el Pla Director de substitució de les xarxes de Figueres, que va consistir en reemplaçar les antigues per noves de polietilè amb una inversió de 6 milions d'euros.

Antic negoci d'Endesa

Redexis Gas opera sota aquesta denominació des de finals de l'any passat, quan Goldman Sachs va completar l'adquisició del 100% del capital d'Endesa T&D, convertint-se en el segon trasportista i quart distribuidor de gas de l'Estat. Amb les adquisicions anunciades ahir, la companyia segueix amb el seu pla d'expansió.