Els despatxos d'advocats que assessoren perjudicats per les males pràctiques bancàries preveuen una allau de demandes de petits accionistes de Bankia després de fer-se públic d'informe dels pèrits del Banc d'Espanya que assenyala que l'entitat financera va falsejar els comptes per afrontar la seva sortida a borsa el juliol de 2011. L'Associació per la Defensa dels Perjudicats d'Entitats Financeres (Apdef), fundada a Girona el 2012, preveu que molts accionistes gironins intentaran recuperar la seva inversió fallida en accions de Bankia. Una trentena d'ells va acudir dimecres a una reunió informativa celebrada a l'Hotel Carlemany.

El president de l'Apdef, Francesc Garcia Rafanell, assegura que l'informe difós fa pocs dies "és domolidor" per a Bankia. "Si l'Audiència Nacional el dóna per bo i el ratifica, no hi haurà jutge que no accepti les reclamacions dels accionistes", va assegurar.

Des que es va fer públic l'informe, l'interès per les reunions informatives que l'Apdef organitza a tot l'Estat s'ha disparat. "Hi ha més de 300.000 accionistes. Encara que només reclamin una petita part, el nombre de demandes serà altíssim", va afegir Garcia Rafanell.

L'Apdef ja ha aconseguit nombroses sentències favorables per casos de participacions preferents, i en comença a tenir també d'accionistes de Bankia. "De moment, ja tenim cinc resolucions judicials que ens donen la raó i també hem negociat amb l'entitat el retorn d'1,2 milions d'euros a petits accionistes", va afegir el president.

Segons fonts financeres, dels casos que a dia d'avui han arribat al jutjat, prop de la meitat han acabat amb sentència favorable per als demandants afectats i l'altra meitat a favor dels interessos de l'entitat financera.

Pel que fa als terminis per a reclamar per l'engany en el fullet de sortida a borsa, els juristes no s'acaben de posar d'acord. Segons Arriaga Asociados, per reclamar per la via mercantil, el delicte prescriuria a finals de maig de l'any vinent. Per a Garcia Rafanell, hi hauria encara un any més de marge per reclamar.

A banda dels petits accionistes, Expansión avançava ahir que els serveis jurídics de grans companyies que també van acudir a la sortida a borsa de Bankia també estudien reclamar per les pèrdues que els va suposar aquesta inversió. L'informe dels pèrits del Banc d'Espanya i les declaracions del ministre Luis de Guindos acusant els reguladors "de mirar cap a una altra banda" han resultat decisives per a explorar una possible demanda.

No obstant, són conscients que perquè prosperi una demanda primer caldrà que l'Audiència Nacional ratifiqui l'informe dels perits del Banc d'Espanya, que s'obri judici oral i que la sentència no recorri a altres informes pericials partidaris de les tesis de Bankia.

Límit 246 milions d'euros

No obstant, a Bankia semblen estar tranquils. La firma d'inversió N+1 calcula que el risc màxim de pagament que afrontaria Bankia derivat de les demandes judicials seria de 246 milions d'euros. Es tracta d'una xifra totalment assumible per una entitat que preveu tancar l'exercici amb més de 900 milions d'euros de benefici i començar a repartir dividends l'any 2015.

Al marge de la suposadament fraudulenta sortida a borsa, Bankia se segueix enfrontant a nombroses demandes per la comercialització irregular de participacions preferents. En la reunió d'afectats de dimecres a Girona, encara es van atendre força peticions en aquest sentit. Precisament aquesta setmana, un jutge de Madrid ha condemnat Bankia a retornar 1,5 milions a un client de 88 anys que va invertir en preferents de Caja Madrid, que es "va deixar aconsellar"per un empleat d'aquesta entitat sense que li donés la informació adequada i al qual es va ocultar la situació de "preinsolvència" en què estava.