Tot i que l'abaratiment del preu del petroli està afectant alguns membres de l'OPEP -Equador i Veneçuela, per exemple-, l'Aràbia Saudita segueix fixant la política del càrtel. I la seva voluntat és mantenir el volum de producció.

"Reduir la producció no beneficia els productors de l'OPEP, sigui quin sigui el preu (É). Encara que baixi a 20, 40 o 50 dòlars, no és pertinent" retallar l'oferta, va assegurar el ministre de Petroli saudita Ali al Nuaimi en una entrevista a la revista Middle East Economic Survey, publicada dilluns.

Segons els analistes del sector energètic, aquesta estratègia de l'Aràbia Saudita pretén deixar el preu del barril a un nivell tan baix que obligui a tancar les explotacions de fracking, rendibles només a partir dels 80 dòlars.

Les recents baixades de preus -en pocs mesos el barril de cru ha caigut més d'un 50%- es deuen al fet que l'oferta excedeix la demanda, entre altres factors, per la creixent extracció de petroli d'esquist mitjançant la fractura hidràulica, sobretot als Estats Units.

Només amb aquesta tècnica, els EUA produeixen més d'un milió de barrils diaris de petroli, un cru que fa poc no era al mercat.