La tèxtil Grober de Bescanó, tancada des de setembre, ha demanat al Jutjat Mercantil de Girona entrar en liquidació. La mesura arriba en ple conflicte pels diners que l'empresa ha quedat a deure als 87 treballadors, després que una sentència obligués la tèxtil a extingir-los els contractes i fixés indemnitzacions que pugen a 3 milions d'euros. La plantilla, que fa torns davant la fàbrica perquè ningú s'endugui la maquinària, ha anat de nou als jutjats per intentar cobrar part del què se'ls deu. Demanen disposar de 80.000 euros que Grober va consignar al compte del jutjat per repartir-se'ls, perquè si la liquidació tira endavant segurament perdran gran part de la indemnització (ja que cobraran del Fogasa).

El conflicte laboral -i judicial- que envolta l'antiga tèxtil gironina es complica cada cop més. Tips que l'empresa no els pagués els salaris, i davant l'evidència que la situació era cada cop més precària, al maig passat la plantilla va portar Grober al jutjat per reclamar que se'ls extingissin els contractes (i així, com a mínim, cobrar de l'atur). Al juliol, el jutjat social va acceptar la rescissió i va obligar la tèxtil a indemnitzar els treballadors amb una quantitat que s'enfilava fins als 3 milions d'euros. Incloïa, entre d'altres, les nòmines impagades, les diferències salarials del 2011 al 2013 i la indemnització per acomiadament. La mesura també va suposar que el passat 2 de setembre Grober tanqués les portes. Van ser els mateixos treballadors els qui, després de rebre l'avís del jutjat, van apagar els telers i la resta de maquinària. Des d'aleshores, la plantilla fa torns davant la porta de la tèxtil per evitar que ningú se n'endugui res (perquè les instal·lacions estan abandonades).

Tot i que ara, arran de la sentència, la plantilla ja cobra de l'atur, la quantitat que perceben és mínima (perquè Grober no va cotitzar els darrers mesos). Mentrestant, no han vist ni un cèntim de les indemnitzacions que el jutjat va fixar.

Execució suspesa

El problema, però, és que de moment l'execució de la sentència dictada pel jutjat social està suspesa. La família Carbonell, propietària de la tèxtil, va iniciar un altre procediment al Jutjat Mercantil per intentar refinançar-se. Automàticament, això va fer que la resolució del jutjat social quedés a l'aire. Els 87 treballadors de la Grober van tornar anar ahir als jutjats per reclamar que s'aixequi aquesta suspensió. El seu objectiu és que, com a mínim, puguin començar a cobrar alguna cosa repartint-se els diners que la Grober va dipositar al compte del jutjat social (en total, són uns 80.000 euros procedents de retencions de pagaments de clients). De moment, aquests diners, però, es troben congelats a la caixa del jutjat. "El que volem és que s'aixequi la suspensió perquè, com a mínim, tots aquells diners de què puguem disposar ara, encara que siguin pocs, es reparteixin entre la plantilla", va concretar l'advocat dels treballadors, Joan Xifra.

En espera que el jutjat social decideixi si aixeca o no la suspensió, però, la plantilla de l'antiga tèxtil s'ha trobat amb una altra pedra a la sabata. I és que el propietari de la Grober, davant la impossibilitat de reflotar l'empresa, ha presentat concurs de creditors al Jutjat Mercantil per entrar en liquidació. "S'ha demanat liquidar l'empresa perquè no té continuïtat; els treballadors no van voler continuar i, per tant, s'ha de liquidar", va dir l'advocat de Grober, Pablo Sanz. Si Grober entra en liquidació, això suposarà que tots els béns de l'empresa aniran destinats a pagar els deutes que es puguin, i que aquí no només hi entrarà en joc la plantilla, sinó també els bancs i els altres creditors.

Els treballadors, segurament, es veuran abocats a cobrar la indemnització del Fons de Garantia Salarial (Fogasa), cosa que comportarà que perdin gran part d'aquella que va fixar el jutjat social en sentència. Mentre el conflicte continua als jutjats laborals, el tancament de la Grober també pot acabar amb un judici penal. I és que la plantilla ha presentat una querella criminal, que ja s'ha admès a tràmit, contra el propietari de la tèxtil per delicte societari, falsedat comptable, falsedat documental i apropiació indeguda. Grober era una indústria centenària de les comarques gironines.

Nascuda el 1890, i amb fàbrica als afores del municipi de Bescanó, Grober es dedicava des de sempre a fabricar cordons, cintes i teixits elàstics. En els darrers anys, havia ampliat línies dissenyant i fabricant components tèxtils per a cotxes i també una gamma de productes de neteja i confort del calçat.