Els preus del lloguer d'habitatges han caigut a la província de Girona durant els darrers anys de crisi econòmica. L'increment de l'oferta de pisos en règim de lloguer, les necessitats d'algunes famílies de buscar una nova font d'ingressos o els entrebancs a l'hora d'aconseguir un crèdit hipotecari han afectat de ple el mercat immobiliari de la demarcació.

Una de les caigudes més significatives s'ha registrat a la ciutat de Girona. Segons revela una estadística publicada per la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, llogar un pis en aquesta ciutat costa, de mitjana, 490 euros. Això significa que la factura dels arrendataris s'ha retallat un 24,6 per cent des del tercer trimestre de ?l'any 2008, quan llogar un pis a Girona costava 650 euros, 160 euros més que en l'actualitat.

Més enllà de Girona

Girona no és l'única ciutat de la demarcació que ha vist com s'enfonsaven els preus del lloguer en els últims anys. Olot i Figueres, entre d'altres, també han registrat importants descensos en aquest període. Segons les xifres recollides per la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, els lloguers a Figueres també van assolir el seu preu màxim el tercer trimestre de l'any 2008 (550 euros). A partir d'aquell moment, amb algunes petites oscil·lacions, el preu no ha deixat de disminuir fins a arribar als 400 euros actuals.

Aquestes xifres demostren que viure en un pis de lloguer a la capital de l'Alt Empordà costa el mateix que fa set anys. Per tant, queden força lluny els 550 euros que es pagaven de mitjana al tercer trimestre de 2008.

En el cas d'Olot, després de dos anys consecutius d'estabilitat en el preu dels lloguers, durant el quart trimestre d'aquest darrer any 2014 es va registrar una nova caiguda fins a situar-se en una mitjana de 325 euros mensuals, la xifra més baixa de l'estudi de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona.

Tal com recorda aquest organisme, a Olot els preus sempre s'han mantingut en valors inferiors als de Girona o la capital de l'Alt Empordà, Figueres. Això no obstant, les oscil·lacions en els preus també són menors.

En aquest municipi, la diferència entre el preu actual i el preu màxim assolit el primer trimestre del 2009 (426 euros) se situa en 101 euros, xifra que representa un descens del 23,7 per cent.

Pel que fa a l'evolució dels contractes, la ciutat de Girona va tancar el 2014 amb una xifra superior a la de finals de 2013.