El mercat laboral gironí continua essent molt precari i marcat per la termporalitat: Un de cada tres contractes laborals firmats l´any passat a Girona tenia menys d´un mes de durada. Així ho indiquen les dades de l´Estadística de contractació laboral del departament d´Empresa i Ocupació, que mostren com l´any passat es van firmar a Girona 220.779 contractes laborals, un 13,2% més que l´any anterior.

Només el 13,5% de la contrac­tació va ser indefinida, si bé aquesta modalitat va créixer més en termes (16,2% anual) que la temporal (13,2%). Destaca l´evolució dels contractes fixos entre els joves: Segons dades del grup Randstad, a Girona es van signar l´any passat 868 contractes indefinits a menors de 25 anys, cosa que suposa un increment anual del 60,4%, sis punts més que el creixement mitjà al conjunt de l´Estat

Entre els contractes temporals, la modalitat més utilitzada és la d´«eventual per circumstàncies de la producció», que acapara el 50% d´aquest tipus de contractació. No obstant, les que més van créixer l´any passat van ser la contractació temporal de formació, la realitzada per jubilació parcial, i la de minusvàlids.

Les dades de l´informe no mostren l´evolució de la contractació a temps parcial, una modalitat que ha anat creixent durant la crisi. Un estudi de l'empresa de contractació Randstad sobre l'evolució de l'ocupació a temps parcial, basada en les dades d'Eurostat de 2013, crida l'atenció sobre l'augment sostingut del treball a temps parcial a Espanya durant els últims sis anys.

Actualment, més de dos milions i mig dels treballadors d'Espanya el són a temps parcial, la qual cosa suposa un percentatge del 15,7%, 4,3 punts més que el 2007. La taxa de parcialitat espanyola se situa, malgrat el creixement, per sota de la mitjana europea, que aconsegueix el 19,7%.

No obstant, en el cas de la situació dels treballadors més joves és diferent, ja que entre els menors de 25 anys un 40% d'els qui treballen ho fa a temps parcial, mentre que la mitjana europea per a aquesta franja se situa en el 32%.

Per al treball a temps parcial resulta determinant el sexe del treballador, ja que a Espanya només el 7,7% dels homes treballa amb aquest model de contractació, que en el cas de les dones assoleix el 25,2%, i la mitjana europea és del 8,7% per als homes enfront del 32,3% per a les dones. Entre les dones menors de 25 anys que treballen a Espanya, la taxa d'ocupació a temps parcial arribaria al 47,2% el 2013 (respecte a un 31% el 2007), mentre que entre els homes se situava en el 33,2% (i el 2007 era del 14,1%).