La setmana acaba amb un bon nombre de dades econòmiques a Espanya, que sintetitzen en el seu conjunt la situació actual de l'evolució econòmica i les incerteses que es deriven dels esdeveniments del conjunt d'Europa i particularment dels esdeveniments polítics a Grècia.

La principal dada positiva ha estat l'avenç del PIB del quart trimestre de 2014, que segons les estimacions preliminars de l'INE hauria registrat un increment d'un 0,7% trimestral, dues dècimes per sobre del trimestre anterior. En el conjunt de l'any, l'economia espanyola va registrar un avenç d'un 1,4%, la qual cosa representa el primer avenç important del PIB des de l'inici de la crisi. Una altra dada positiva de la setmana ha estat, la concessió d'hipoteques del mes de novembre, que va registrar un creixement d'un 14,2%, el que confirma en certa manera la millora de les condicions d'accés al crèdit de les famílies. En la mateixa línia, les vendes minoristes del mes de desembre confirmen el millor mes de l'indicador, amb un avenç d'un 6,5% interanual, el que confirma la bona campanya nadalenca.

Per contra, la setmana ens aporta un grup important de dades econòmiques que plantegen incerteses rellevants respecte a la solidesa del que s'anomena recuperació econòmica, però que encara està ?lluny de consolidar-se com a sortida de la crisi. Sota aquest prisma, de relativa preocupació, s'ha publicat la balança per compte corrent del mes de novembre, que acumula un dèficit de 3.600 milions d'euros, enfront del superàvit de 12.300 milions registrat el mateix període del 2013. L'economia espanyola manté una posició inversora exterior creditícia, pel que es manté fortament vulnerable a les possibles tensions dels mercats financers exteriors.

Altre aspecte, que preocupa especialment als economistes, és l'evolució dels preus, que el mes de gener han accelerat fortament el seu ritme de caiguda, fins a l'1,4%. Tot i que, aquesta contracció s'explica per la davallada dels preus de l'energia i la devaluació de l'euro, ambdós factors que permetran millorar en el curt termini la competitivitat preu de les exportacions espanyoles. Al mateix temps, un escenari sostingut de contracció de preus pot tenir un impacte advers respecte a les expectatives empresarials, inversions, contractacions i evolució de salaris, la qual cosa pot afectar negativament l'endeutament. I atès que som una economia altament endeutada, l'evolució dels preus podria repercutir negativament sobre la nostra capacitat de tornar els deutes en el mitjà termini.

Amb tot, la gran preocupació de la setmana ha estat no només el resultat de les eleccions gregues, que pràcticament tothom donava per descomptat, sinó la rapidesa de Syriza de formar govern, amb un soci de dretes, però antieuropeu, i el plantejament frontal a l'hora de negociar el refinançament del deute grec. Com a resultat, els mercats financers han registrat una setmana de molta volatilitat, que ha finalitzat amb caigudes generalitzades als principals mercats de renda variable.