A mitjans d'octubre de l'any passat va trascendir que la gestora de capital risc Meridia Capital Partners -que dirigeix el vicepresident del Barça Javier Faus- injectaria un milió d'euros a la cooperativa garrotxina La Fageda per finançar el seu pla d'inversions. Havia de ser la primera inversió de Meridia Impact Fund, un fons de Meridia Capital Partners destinat a donar suport a iniciatives empresarials que donen feina a persones en risc d'exclusió i a projectes d'emprenedoria social. Però l'operació s'ha torçat. Segons avançava ahir el diari Ara, La Fageda ha descartat finalment l'opció de Meridia i ha decidit optar al finançament bancari tradicional, en aquest cas a través d'un crèdit que ha atorgat un pool format per quatre entitats financeres.

La Fageda va tancar l'any 2013 amb una facturació de 14,4 milions d'euros i 277 treballadors, 154 dels quals tenen certificat de discapacitat mental o intel·lectual. Dirigida per Cristóbal Colón, la divisió de iogurts i postres representa un 88% de la facturació.

El pla d'inversions preveu destinar 10 milions d'euros en cinc anys a diferents projectes. A finals del 2013 es va iniciar el pla inversor amb la construcció d'una nova nau de fred amb capacitat per emmagatzemar fins a 2 milions de iogurts i la posada en marxa d'una caldera de biomassa que abasteix de vapor totes les instal·lacions. El pla també preveu remodelar la zona de visitants, la completa renovació de la fàbrica de làctics actual i un nou ecoedifici on s'ubicaran les divisions de gelats i melmelades

D'altra banda, segons fonts de la coooperativa citades per l'Ara, Cristóbal Colón seguirà al capdavant de La Fageda tot i que ha arribat a l'edat de jubilació. Colón va ser un dels psicòlegs que fa 22 anys va impulsar aquest projecte orientat a donar feina a persones amb discapacitat intel·lectual.