El Grup Popular en el Senat ha presentat una moció en la qual es posiciona a favor de Telefónica i en contra de la proposta de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) d'obrir la seva xarxa de fibra a la competència a canvi d'un preu regulat.

Vodafone i Orange han informat públicament que estan d'acord amb aquesta proposta perquè els permetrà competir amb Telefónica, operadora que "extraoficialment" ha assegurat que, davant aquesta possibilitat, frenarà el desplegament de la seva xarxa a Espanya. En un informe revelat per El País, la companyia contemplava suspendre el desplegament en 5 municipis gironins: l'Escala, Roses, Palafrugell, Torroella de Montgrí i Santa Coloma de Farners.

"No sembla d'acord amb els interessos del país, que en un moment de canvi de cicle econòmic i de creació d'ocupació, es vegi privat d'una inversió tan important (...) per una postura que manca de perspectiva econòmica i que s'allunya d'altres objectius que persegueix la llei General de Telecomunicacions", a més del foment de la competència, afirma el PP en la moció.

En el document, el PP adverteix que la proposta de la CNMC pot portar com a conseqüència que Telefónica deixi d'invertir a Espanya durant 2015 al voltant de 800 milions d'euros i que es destrueixin llocs de treball, tant en la companyia com en les empreses que col·laboren amb ella per desplegar la seva xarxa.

A més, afegeix el text, es produiran altres conseqüències indesitjades, com que el fre en l'extensió de la xarxa de fibra òptica comporti una "Espanya a dues velocitats, una amb fibra i una altra associada a la xarxa de coure", en contra de la "filosofia i de la lletra de la Llei General de Telecomunicacions".

Segons el Grup Popular en el Senat, una "desproporcionada" intervenció regulatòria de la CNMC podria tenir com a efecte "col·lateral" que Jazztel, Orange i Vodafone deixin d'invertir a les xarxes de futur davant la falta d'incentius per comptar amb una xarxa pròpia.

Recentment, el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va agrair l'esforç inversor fet per les operadores de telecomunicacions per desplegar banda ampla i va advertir que aquest esforç, al costat de que hi hagi més competència, servirà de poc si no continuen invertint.

Fonts de Vodafone van expressar ahir la seva sorpresa pel posicionament del Partit Popular en aquesta qüestió i van recordar que la proposta de la CNMC està en línia amb el que planteja la Comissió Europea. Des d'Orange van evitar comentar la decissió del PP, però van recalcar que l'esborrany de la CNMC va en la bona direcció.