La Comissió Europea ha presentat aquesta setmana l'actualització de les projeccions econòmiques, que anticipen un creixement moderat de l'activitat econòmica, a l'entorn de l'1,3%, que s'accelerarà fins a l'1,9% el 2016 gràcies a la millora de la demanda interna i externa, sota un entorn de política monetària flexible i una política fiscal neutra en el conjunt d'economies membres. Segons la Comissió, el creixement del conjunt de l'àrea encara és molt moderat, en un entorn que encara no afavoreix la inversió, i l'atur continua sent significativament elevat, però la millora del preu del petroli, la devaluació de l'euro, l'anunci del QE per part del BCE i l'aprovació d'un pla d'inversions per part de la CE han permès millorar les projeccions econòmiques per al 2015 i 2016.

Però la Comissió Europea manté certa preocupació pels riscos respecte de l'escenari de projecció, on poden impactar negativament factors com tensions geopolítiques o d'altres com el nou repunt de la inestabilitat dels mercats financers, en un entorn de divergències entre les polítiques monetàries aplicades per les economies més grans i l'aplicació incomplerta de reformes estructurals.

Aquest detall de riscos, com l'anomena la pròpia Comissió Europea, sembla, una vegada més, una amenaça per a les desviacions de dèficit de les economies perifèriques, amb especial èmfasi en l'economia grega, respecte a la necessitat d'aprofundir en les reformes estructurals i en el compliment dels compromisos adquirits.

No obstant això, ha estat el BCE el primer a moure fitxa de manera agressiva respecte al Govern grec, deixant d'acceptar bons com a garantia del deute grec en la sol·licitud de liquiditat de les entitats financeres. Es tracta d'una mesura més de pressió política, fins que el nou executiu grec es posicioni respecte als seus compromisos i a la voluntat de renegociar el deute. La resposta dels mercats financers ha estat la de recuperar fortes caigudes, malgrat que a l'inici de setmana l'apropament de postures del Govern grec amb determinades autoritats europees permetia als mercats repuntar amb força. Amb tot, la setmana finalitza amb un saldo positiu, malgrat que han repuntat amb força els índexs de volatilitat.

Pel que fa als indicadors de caràcter més econòmic, aquesta setmana s'han publicat els indicadors de confiança del sector manufacturer del mes de gener, que reflecteixen una certa recuperació del sector a nivell europeu, especialment forta en l'economia espanyola, mentre que a la Xina l'indicador es manté en nivells de relatiu estancament i als EUA s'ha moderat la confiança, malgrat que es manté en nivells de relativa fortalesa.

A Espanya, a més, s'han publicat les dades de concessió de crèdits del mes de desembre, que confirmen dues dinàmiques del finançament ja conegudes. En primer lloc, el volum de crèdit es manté en nivells de contracció relativament elevats, a l'entorn del -4,7% a les famílies i d'un -3,4% a les empreses; i en segon lloc, la concessió de nou crèdit manté un fort dinamisme a la darrera part del 2014, amb avenços d'un 25% a les famílies i d'un 15% a les pimes.