La decissió de les autoritats russes de vetar les importacions de productes carnis espanyols ha provocat nombrosos maldecaps a les empreses del sector, que majoritàriament han abandonat aquest mercat. Altres companyies no volen renunciar a una llarga trajectòria al país i als esforços i capital invertit per posicionar la seva marca. Aquest és el cas de l'elaborador d'embotits gironí Casademont que després de 12 anys exportant els seus productes a Rússia veia com se li tancaven les portes del país, per la qual cosa va decidir associar-se amb una empresa russa per produir localment.

"D'un dia per a un altre ens vam haver d'espavilar per no perdre la nostra presència aquí", va explicar el seu director general, Francesc Gómez, que aquesta setmana participa a Prodexpo, la principal fira d'aliments i begudes de Rússia.

Casademont es va associar amb Atria, una empresa russa de capital finlandès amb fàbriques a prop de Sant Petesburg, a la qual va transferir la seva tecnologia i els drets de la marca, a canvi d'un ?royalty per cada quilo de producte venut.

L'acord es va gestar al llarg de 2014 i ha requertit que Atria utilitzi la mateixa tecnologia de producció que la companyia gironina, que requereix unes condicions climàtiques singulars per al procés d'assecatge de la carn, així com l'ús d'uns motllos especials.

A finals de 2014, es van començar a elaborar tres productes amb marca Casademont -Fuet extra, Salchichón extra i Salchichón Montaña-, tot i que la voluntat d'Atria és ampliar la gamma de productes de la companyia gironina.

"El projecte conjunt d'Atria Rússia i Casademont demostra que la substitució d'importacions en la producció d'aliments, que es parla tant autoritats russes realment possible"- va assegurar el vicepresident executiu d'Atria Rússia Jarmo Lindholm quan es va firmar l'acord.

La relació d'Atria -un dels majors fabricants de productes carnis del nord d'Europa- amb les comarques gironines no és nova. El setembre de 2011, investigadors de l'IRTA de Monells van realitzar un curs en tecnologia de la carn dirigit al personal d'aquesta empresa. Allà van poder conèixer de primera mà el Quick Drying System (QDS), desenvolupat per l'IRTA, el fabricant de maquinària Metalquimia i Casademont.

Amb seu a Bonmatí, Casademont té una plantilla d'uns 350 treballadors, factura uns 80 milions d'euros anuals i ven els seus productes a 70 països.