Les empreses gironines tenen encara moltes oportunitats i molt camí per recórrer per poder obrir-se pas en mercats estrangers. Aquesta és una de les recomanacions dels organitzadors de la primera jornada del Fòrum Empresa Girona. José Ignacio González, soci de PwC Tax&Legal, va explicar quines són les claus per decidir internacionalitzar l'empresa i va explicar que un bon producte, un bon preu o un bon servei són el millor motiu. Va assenyalar les diferents decisions que s'haurien de prendre per tirar endavant la missió. Joan Daura, soci de PwC Tax&Legal, va posar en relleu la necessitat de comptar amb els millors recursos humans però també amb l'assessorament extern que permeti donar cobertura jurídica a tot el desenvolupament.

Per la seva banda, Josep Saurina, soci de Comput, va mostrar diverses experiències pràctiques per relatar quan des de Girona es vol anar pel món. Va posar exemples de deslocalització de la producció o d'errors en l'elecció del mercat o d'adaptació del producte. En conjunt va considerar que la internacionalització pot permetre una disminució de la despesa i millora la productivitat.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va ser l'encarregat de fer el discurs inaugural, Puigdemont va destacar que les quatre potes fonamentals perquè l'administració ajudi les empreses són facilitar formació a empreses i professionals, les infraestructures, així com la modernització de l'administració i dels seus serveis i la creació d'una marca de país que doni prestigi.

Per la seva part, Joaquim Nadal va tancar l'acte d'ahir advertint de perdre's l'actual nivell de cohesió social, "s'entraria en un escenari de conflictivitat no desitjat". L'exalcalde de Girona i catedràtic de la UdG va assegurar en l'actual crisi econòmica s'havia superat en millors circumstàncies que anteriors recessions. D'una banda, perquè les prestacions socials i les xarxes d'assistència han esmorteït els seus efectes, fet que ha "evitat un esclat social". De l'altra, perquè, l'economia està molt més capitalitzada -en termes d'infraestructures per exemple- i dotada que fa dues o tres dècades. També va apuntar que, malgrat la brutal pèrdua d'ocupació dels últims anys, la taxa d'ocupació és avui superior a la de 1995. Segons la seva opinió, la crisi ha permès a les empreses guanyar competitivitat i productivitat, però que s'ha pagat un preu molt elevat en destrucció de llocs de treball i d'increment de les desigualtats. Per això, va fer una crida a mantenir els actuals nivells de cohesió social. També va reclamar estabilitat política en un moment en què augura un "cicle electoral convuls" que portarà un "escenari de fragmentació".