La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) vol augmentar la presència de dones en els consells d'administració de les empreses cotitzades i que els directius tornin les bonificacions o primes en cas que no es compleixin els objectius establerts. Aquestes són algunes de les novetats del Codi de Bon Govern que el supervisor borsari té previst presentar aquesta setmana, que s'ha convertit en el projecte estrella de la presidenta de l'organisme, Elvira Rodríguez, que assegura sentir-se "molt orgullosa" d'un text que substituirà , després de vuit anys de vigència, l'anterior.

El nou codi, que inclourà principis a més de recomanacions sempre dins del marc de la Llei de Societats de Capital, posa l'èmfasi en la política de remuneracions, ja que per atreure el millor capital humà la retribució dels consellers se centra excessivament en el curt termini. Per corregir això, la CNMV pretén que els consellers tornin les primes o incentius per objectius si es demostra que aquests no s'han complert, i que es difereixi el pagament de part de la retribució variable fins que es comprovi que efectivament "s'han complert les condicions de rendiment prèviament establertes".

D'altra banda, l'organisme que presideix Elvira Rodríguez també vol combatre l'escassetat de dones en els consells d'administració de les empreses cotitzades, i encara que no es tracta d'una obligació, recomanarà que abans de 2020 el percentatge de conselleres sigui d'almenys un 30%. Actualment, la presència de dones supera, per poc, el 10%.