Set de cada deu aturats gironins més grans de 45 anys no cobren cap prestació o bé han de viure amb rendes mitjanes de 426 euros al mes. Així ho recull un informe elaborat per la UGT, que posa damunt la taula la cruesa del col·lectiu. A la demarcació, el perfil majoritari d'aquest tipus d'aturats és el d'un home amb graduat escolar, procedent del sector serveis i que ha fet feines elementals. La UGT assegura que la crisi "condemna" els aturats majors de 45 anys a ser pobres tant ara com en el futur (perquè la jubilació que tindran serà minsa). Per això, reclama al Govern adoptar accions "d'emergència", que més enllà d'ensenyar "a fer currículums" incloguin formació i acompanyament per a la reinserció.

La UGT ha tret xifres per radiografiar la situació que viuen els aturats majors de 45 anys a les comarques gironines. El sindicat assegura que, juntament amb els joves, aquest és un dels col·lectius més tocats per la crisi; però a diferència dels primers, aquí les possibilitats de reinserir-se al mercat laboral cada cop són més baixes. I de retruc, això també afecta les prestacions i la jubilació a percebre.

L'informe, que pren dades de l'atur registrat, ja subratlla d'entrada que el 46,53% dels inclosos en aquesta llista són majors de 45 anys. És a dir, gairebé un de cada dos (en concret, 25.668 persones). A la demarcació, el perfil majoritari d'aquest tipus d'aturats és el d'un home, d'entre 45 i 54 anys, que com a màxim s'ha arribat a treure el graduat escolar i que abans de perdre la feina treballava al sector serveis.

L'informe també posa de relleu que, a partir d'aquesta edat, cada cop costa més trobar feina. De fet, el 19% del col·lectiu de majors de 45 anys ja fa més d'un any que està a l'atur (4.878 persones). La situació, però, encara s'agreuja més si es miren aquells qui ja porten més de dos anys buscant feina. I aquí, el percentatge s'enfila fins al 38,44% (en concret, 9.869 persones).

A partir d'aquí, l'estudi de la UGT analitza quina mena de prestacions cobren els aturats gironins de més de 45 anys. La realitat que recullen els números és, com indica el sindicat, colpidora. I és que set de cada deu ja no cobren res o bé han de viure amb una mitjana de 426 euros mensuals al mes (que és el que els dóna la prestació assistencial o la renda activa d'inserció).

En concret, de les 25.668 persones majors de 45 anys que figuren a les llistes d'atur registrat, 5.328 (el 20,7%) no perceben cap mena de prestació. I 12.454 més (un 61,23%) cobren o bé una renda assistencial o bé una renda activa d'inserció.

Des del sindicat, però, ja alerten que segurament el col·lectiu dels aturats que no reben cap mena de prestació és més nombrós del què recull l'estadística. I és que, com posa de relleu la secretària de Treball i Benestar de la UGT, Laura Pelay, hi ha gent que ha caigut de les llistes perquè no perceben cap subsidi i, per tant, no se'ls compta.

"Pobres d'avui i de demà"

Pelay assegura que la crisi econòmica "condemna" els aturats majors de 45 anys a ser pobres "no només avui, sinó també en un futur". Per una banda, perquè actualment, després de perdre la feina, en molts casos ja tenen ingressos mínims (bé sigui amb el subsidi o amb les rendes). Però per l'altra, perquè tot plegat els suposarà que la jubilació els baixi i que cobrin menys pensió. "Són pobres actuals i també futurs", insisteix Pelay.

Per això, el sindicat UGT reclama al Govern que faci un "pla de rescat" dels aturats majors de 45 anys. "Ens trobem en què, avui dia, les habilitats i l'experiència compten molt poc; i que a aquest col·lectiu li costa molt tornar-se a inserir al món laboral", concreta Laura Pelay.

Des de la UGT demanen que es promoguin programes que combinin la formació i la feina adreçats específicament als majors de 45 anys. A més, també insisteixen en què cal garantir la cobertura social a aquelles persones del col·lectiu que ja han exhaurit les prestacions per desocupació. "Avui dia, més enllà de webs que ensenyin a fer currículums, no es fa res per als aturats més grans de 45 anys", lamenta la secretària general de la UGT a Girona, Dolors Bassa.