El ministre de Finances ale?many, Wolfgang Schäuble, va rebutjar la proposta de Grècia per demanar una extensió del rescat durant sis mesos més i ha al·legat que queda per sota del que esperaven els socis de l'Europgrup. El desacord el va expressar ahir al migdia el portaveu del ministeri, Martin Jaeger, en un comunicat, en què assegura quela proposta grega no porta a una "solució substantiva" i és un "finançament pont sense complir les demandes del programa". Al matí, el país hel·lè havia demanat formalment a la UE l'extensió del crèdit després de setmanes de desacord, tot i que no es van fer públiques les condicions.

Tot i així, va transcendir que el govern grec ha demanat una extensió del rescat, però amb unes condicions diferents a les obligacions imposades pel rescat.

Fins ara, el govern d'Alexis Tsipras ha defensat que no s'allargui l'acord de rescat existent, ja que està associat a dures condicions d'austeritat. Si no s'arriba a un acord amb les institucions europees abans de finals de mes, el país hel·lè podria tenir greus problemes financers ja que el programa de rescat de la UE i l'FMI expira en poc més d'una setmana. L'Eurogrup es reunirà avui a la tarda per avaluar la proposta.

El govern grec va afirmar que Alemanya va mantenir ahir "una línia encara més dura" durant la reunió del Grup de Treball de l'Euro, que analitza la petició de Grècia d'ampliar per sis mesos el crèdit rebut dels seus socis.

"La intervenció del Ministeri de Finances alemany en el Grup de Treball de l'Euro segueix una línia encara més dura que la seva postura en l'últim Eurogrup del 16 de febrer", van dir fonts governamentals a Atenes.

Aquestes fonts van assegurar que el Govern alemany va qualificar com a "cavall de Troia" la carta que el Ministeri de Finances grec va enviar ahir a l'Eurogrupr per sol·licitar la prolongació del finançament del país.

"Tractar la carta del Ministeri de Finances grec de 'cavall de Troia' segurament no facilita el debat entre els socis", van destacar les fonts, que van afegir: "algú de mala fe podria tractar l'actitud del Ministeri de Finances alemany com un 'cavall de Troia', com que no volen un acord beneficiós per a totes les parts".

El Grup de Treball de l'Euro, format pels número dos dels Ministeris de Finances i Economia de l'eurozona, va analitzar ahir la sol·licitud grega i avui correspondrà a l'Eurogrup (els ministres) fer el propi.

Les fonts governamentals van afirmar que, en la seva exposició durant la reunió del grup de treball, els representants alemanys van dir que la sol·licitud grega "no està en línia amb l'última posició de l'Eurogrup".

La seva petició "no inclou un compromís clar (d'Atenes) per concloure amb èxit el programa actual" i "no és clar com el Govern grec vol fer front als seus pagaments de les properes setmanes si no compleix amb la recaptació tributària", segons els alemanys.

Les fonts de l'Executiu grec van sostenir que la part alemanya va dir que la sol·licitud "representa més aviat un cavall de Troia amb la intenció d'aconseguir l'acord pont i, en el fons, per posar fi al programa actual. Sobre aquesta base, no té sentit iniciar la redacció d'una declaració de l'Eurogrup el divendres".

No obstant, el viceprimer ministre grec, Yanis Dragasakis, va afirmar que veu possible que el seu Govern i els socis de l'eurozona aconsegueixin un acord en la reunió l'Eurogrup. "De totes maneres, si el treball enorme que hem fet és rebutjat, que cadascú assumeixi les seves responsabilitats", va dir Dragasakis després d'una reunió amb el governador del Banc Central de Grècia.