El president de l'Institut de Recerca Econòmica alemany (IFO), Hans-Werner Sinn, recomana a Grècia sortir de la zona de l'euro i aplicar controls a la circulació de capital per evitar fugides de dipòsits, segons va dir. "La línia actual de donar crèdits i seguir en l'euro no ha funcionat. Fa cinc anys, vam tenir la discussió de la sortida de Grècia de l'euro i des de llavors els crèdits públics que ha rebut Grècia han pujat des de 50.000 fins a 250.000 milions d'euros i la desocupació s'ha duplicat", va recordar.

"El ministre de Finances grec, Yanis Varufakis, ha constatat amb raó que aquest curs no funciona", va considerar Sinn, autor del llibre El parany de l'euro (The euro trap, 2104).

Sinn està convençut que, si Grècia hagués sortit de la zona de l'euro fa cinc anys, quan va començar la crisi, "estaria ara en una situació millor".

Grècia ha rebut 240.000 milions d'euros en dos programes de rescat de la UE, el seu Banc Central (BCE) i el Fondo Monetari Internacional (FMI), però el seu deute -xifrat en 317.000 milions a finalitats de 2014- ha augmentat fins al 185 % del seu PIB.

"Si tornen al dracma i efectuen una devaluació, la seva economia florirà de nou. Després de dos o tres anys, l'economia comença", va raonar el responsable de l'IFO, un institut que elabora l'índex de confiança empresarial a Alemanya.

Sinn "vincularia la sortida (de la moneda comuna europea) amb una opció de reingrés. Una vegada que Grècia hagi trobat el seu equilibri amb el seu nou tipus de canvi, que es reintegri amb aquest tipus de canvi a l'euro".

Així mateix, va opinar que Grècia "podria mantenir jurídicament la pertinença l'Eurosistema".

"El que tenim a Grècia ara és una catàstrofe, una desocupació massiva que ja no es pot dominar i que ha portat a una radicalització política. La catàstrofe s'ha produït en l'euro i no fos de l'euro", va puntualitzar Sinn.

Que aquesta "radicalització" es produeixi en altres països d'Europa "és un perill latent i per això és important que les reformes necessàries per romandre a la zona de l'euro siguin acceptades amb coneixement a fons", adverteix.